Реклама / Ads
4| 5708 |29.01.2015 НОВИНИ

Червен картон! Затворите ни не са мръднали от 1995 г.

.
Затвор в България
Комитетът срещу изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа представи днес поредния си доклад за България.Повечето препоръки, отправени от 1995 г. досега, не са изпълнени. Заключенията в доклада се основават на проверка, извършена на място през март-април 2014 г.
 
Обхват на проверката са били отношението към задържаните в полицейските арести, в домовете за настаняване на провинили се младежи и условията на престой и осигуряването на медицински грижи в затворите.

В доклада се посочва, че проблемът с лошото отношение към задържаните в полицията и към затворниците остава, също както се запазват насилието между затворниците, лошите здравни грижи и пренаселеността в затворите, лошите условия в арестите и местата за трайно лишаване от свобода, нередностите по отношение на надзирателите и по въпроса с общуването на лишените от свобода с външния свят. Комитетът настоява за бързи и ефективни действия по тези въпроси, пише БТА.

В комитета са били получени множество жалби за умишлен психически тормоз от страна на полицията, включително към жени и младежи. Отбелязва се, че в някои случаи става дума за действия, сравними с изтезание (бой с палка по ходилата и на оковани с белезници хора, провисване на куки и врати, и т.н., употреба на електрошокове). По някои от случаите жалбите са подкрепени с медицински свидетелства.

В документа пише, че не са намерени данни за прилагане на мерки срещу полицейското насилие в България, особено що се отнася до задържаните с полицейско разпореждане по закона за МВР и правото им да се свържат с близки и с адвокат.Пренаселеността на затворите е определена като много сериозен проблем, а корупцията в средите на т. нар. затворно дело е определена като ширещо се заболяване. За затвора в Бургас е записано, че изглежда властите не възприемат изключителната сериозност на положението там.

Отбелязва се, че за затвора във Враца не са били получени жалби за психически тормоз над затворниците, но точно обратното е положението със затвора в Белене (Персин). Множество са били жалбите от затворите в Бургас и в София, а при проверката на място са били установени пресни белези по телата на някои от затворниците.В поправителния дом в Бойчиновци повечето въдворени младежи са заявили, че постоянно персоналът ги бие.

Комитетът изразява дълбока загриженост от липсата на действие срещу насилието между самите затворници и отбелязва, че проблемът е голям в София и е изключителен в Бургас.Допълва се, че липсата на достатъчно медицински персонал в затворническите места по същество лишава задържаните от здравна грижа.

В заключение се отбелязва, че все още няма напредък по препоръката за премахването от Наказателния кодекс на наказанието за доживотен затвор без право на замяна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 141| 8256 |28.01.2015 И ген. Червенков подпука министър Ненчев за военните разузнавачи . 1| 4326 |27.01.2015 Съкращават с 10% служителите в затворите . 4| 4368 |27.01.2015 Страсбург ни даде 18 месеца да подобрим условията в затворите . 3| 4356 |13.01.2015 Евроексперт: Затворите са инкубатор за терористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads