Реклама / Ads
0| 3185 |24.05.2022 НОВИНИ

Честит 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий!

.
Честит 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден се отдава почит на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с тържества.
 

Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването на техните ученици през 886 г. Свидетелства за отбелязването на празника има още от 1813 г.

 

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първи стих „Върви, народе възродени“. Той включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест.

 

След 1989 г. редица български учени, историци, обществени, културни дейци и политици поставят въпроса за превръщането на 24 май в Национален празник вместо 3 март. Причината – Българската писменост е най-значимото, успешно и трайно дело в хилядолетната история на България.

 

София отбелязва тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски с най-масовото изпълнение на всеучилищния химн. Церемонията пред Националната библиотека започва в 11.00 часа.

 

За първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Ще бъдат отбелязани и 50 години от поставянето на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

 

Празничното шествие ще започне от площада пред Археологическия музей и ще завърши пред паметника на „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Националната библиотека. Това временно ще наложи забрана за престой и паркиране в голяма част от центъра на София - от 8 сутринта до 11 часа се забранява и движението по част от централните улици, сред които „Цар Освободител“ и „Княз Александър Първи“, „Оборище“.


В чест на светите братя от 9 часа в катедралния храм ще бъде отслужена архиерейска света литургия. В 17 часа е вечерната служба. От 18 часа започва маслосвет за здраве и благоденствие на вярващите пред светите мощи на славянските просветители. 

 

До утре в митрополитския храм „Св.Неделя“ в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий. Мощите бяха донесени от Есфигменската света обител, където се съхраняват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3952 |23.05.2022 Огнян Гърков за Деня на Светите братя, вечността му, руското ерчене и спомен за акад. Лихачов . 0| 3199 |23.05.2022 Радев се поклони пред светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил . 0| 3245 |23.05.2022 За първи път в България: Пристигнаха частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий . 0| 3114 |22.05.2022 Мощи на светите братя Кирил и Методий идват в София за 24 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads