Реклама / Ads
44| 5995 |17.05.2023 НОВИНИ

Четири сценария на предстоящото украинско настъпление

.
От политическите цели на Украйна следват военните, включително избора на посоката на главния удар. Възможно е условно да се раздели цялата фронтова линия с дължина почти хиляда километра на три оперативни зони. Как може да изглежда една украинска офанзива? Вариантите са няколко. Всеки има своите плюсове и минуси.
 

Сценарий 1. Офанзива към Кримските провлаци

 

Въоръжените сили на Украйна могат да нанесат основния удар на запад от Запорожка област и на изток от Херсонска област - директно в посока Крим. Като спомагателен удар Въоръжените сили на Украйна могат да преминат Днепър със сравнително големи сили. По форма подобно настъпление ще наподобява операцията в Харковска област през есента на 2022 г.: там основният удар беше нанесен край Балаклея по фронта в посока Купянск, а спомагателният беше нанесен през река Северски Донец близо до Святогорск. В резултат на това руската група беше под заплаха от обкръжение и отстъпи. По-късно частите на Въоръжените сили на Украйна, пресичайки Северски Донец, превзеха важния пътен възел Лиман.


.
Преведено в днешните реалности, планът може да включва пробив на руската отбрана от Орехов в Запорожка област и създаване на няколко плацдарма на Днепър – с цел дестабилизиране на тила на руската групировка и отвличане на резерви.

 

 Ако успеят, въоръжените сили на Украйна могат напълно да прекъснат доставките на руски войски от Крим, да освободят Мелитопол и най-голямата в Европа Запорожка атомна електроцентрала в град Енергодар, а също така да изтласкат руските войски от изгодната отбранителна линия по Днепър . В допълнение, именно в тази посока въоръжените сили на Украйна имат най-големи шансове да неутрализират руската авиация: Великобритания и Франция, които доставят на Украйна крилати ракети с голям обсег, й забраниха да атакува цели в Русия (включително военни летища) - но не и в Крим. И там е базирана авиацията, която поддържа войските в Херсонска и Западна Запорожка област.

 

Кои са минусите? В района на Орехов и край Днепър в Запорожка област Въоръжените сили на РФ създадоха най-мощните ешелонирани отбранителни линии. Очевидно именно в това направление руското командване очаква основния удар на въоръжените сили на Украйна. Преминаването на Днепър е много по-трудно от Северски Донец: левият бряг на реката е много блатен, ще бъде изключително трудно да се доставят предмостия по него. Широчината на реката е около километър, в този участък по нея не са останали мостове, а през пролетта също е преляла.

 

Сценарий 2. Офанзива към Азовско море

 

Украинските войски могат да нанесат основния удар в посока Мариупол и Бердянск. В случай на достъп до Азовско море, въоръжените сили на Украйна ще могат да прекъснат „сухопътния мост“, свързващ Ростовска област на Русия с Крим, да спрат руското корабоплаване в Азовско море и да спечелят позиции за нанасяне на ракетни удари по цели в Крим от американските ракети на системата за залпов изстрел HIMARS.


.

Плюсове! В допълнение към стратегическите подобрения, описани по-горе, Киев може да постигне и важна политическа (и дори символична) цел, ако освободи Мариупол. Освен това Въоръжените сили на Украйна ще бъдат пощадени от опасността от пробив на руските войски западно от Донецк (в Маринка и Въгледар), което означава, че ще направят „победата“ на Кремъл недостижима.

 

Минуси!  Въоръжените сили на Руската федерация са подготвили мощни отбранителни рубежи край Гуляйпол и Велика Новоселка, откъдето може да се очаква основният удар на Въоръжените сили на Украйна. В района на Мариупол са забелязани руски резерви. В случай на настъпление през Волноваха, украинските войски винаги трябва да се пазят от контраатаки на ВС на РФ от Донецк, където лесно могат да бъдат прехвърлени допълнителни резерви (включително по най-удобния начин - с железопътен транспорт). Освен това за въоръжените сили на Украйна ще бъде трудно да извадят от строя авиобазите в Таганрог и Ейск, където са базирани големи руски авиационни сили.

 

Сценарий 3. Серия от офанзиви по целия фронт

 

Теоретично въоръжените сили на Украйна могат да вземат пример от руското командване и вместо един или няколко мощни удара да организират поредица от малки настъпления на различни участъци на фронта, от границата с Брянска област до Днепър близо до Херсон .


.

Плюсове! Основният плюс е невъзможността за голям провал на офанзивата. Очевидно в някои направления на въоръжените сили на Украйна те ще имат локален успех (това показват и боевете по фланговете край Бахмут, където руското командване изпрати не най-боеспособните войски в помощ на ЧВК „Вагнер“). Когато успехът на първите удари е очевиден, можете да опитате да го развиете. При тази форма на настъпление за противника е трудно да концентрира резерви и да ги маневрира (те ще трябва да бъдат разпределени по различни сектори; въоръжените сили на Украйна също се сблъскаха с този проблем по време на зимното настъпление на въоръжените сили на РФ). Освен това малките удари на силите на няколко бригади са много по-лесни за управление, отколкото настъпленията на големи сили в цялото оперативно направление.

 

Минуси! Както показа примерът на руската зимна офанзива, при тази форма на операция, вместо един голям провал, са възможни много малки. И за да развие успехи там, където ще бъде, нападателят може да няма достатъчно сила. Това е още по-актуално, като се има предвид превъзходството на въоръжените сили на Руската федерация в артилерията и авиацията. Освен това новосъздадените бригади на въоръжените сили на Украйна са ясно предназначени за маневрени действия (т.е. за бързи удари в тила на противника), които са възможни само след пробив на отбраната. По време на войната командването на въоръжените сили на Украйна показа, че именно такива действия, насочени към прекъсване на доставките на въоръжените сили на РФ, са в основата на неговата стратегия. Това не може да стане с поредица от малки удари: човек може само да се опита да изтощи врага (но с риск да измори и себе си - което се случи с руската армия тази зима).

 

Сценарий 4. Офанзива на два етапа

 

Въоръжените сили на Украйна може да се опитат да повторят по форма операцията от миналата есен. След това (както вече беше споменато по-горе), на първия етап украинската армия първо да удари в района на Херсон, привличайки почти всички резерви на въоръжените сили на Руската федерация в тази посока, а след това бързо прехвърли мощна група войски близо до Балаклия и Чугуев , който проби руската отбрана в района на Харков на цялата дълбочина. Руското командване не разполагаше с резерви, за да спре това настъпление. Той трябваше да изтегли войските от Изюм, които преди това заплашваха да нахлуят от север в контролираната от Украйна част от Донбас.


.

Сега въоръжените сили на Украйна могат да променят последователността: първо да нанесат удар в северната част на Донецка и Луганска област, а след това, когато руското командване изразходва резервите си за отблъскване, да атакуват Запорожие (според сценарии 1 или 2). В този случай контраатаките на Въоръжените сили на Украйна край Бахмут миналата седмица наистина могат да се считат за начало на общоукраинско контранастъпление. Можем да очакваме активизиране на въоръжените сили на Украйна по цялата фронтова линия от Кременная и Сватово на север до Торецк в централен Донбас.

 

Дори ако първият етап не донесе очевиден успех, след удара в Запорожие можете да се върнете към завършването на офанзивата в Луганска и Донецка област (както беше през есента с втората - успешна - фаза на украинската настъпление срещу Херсон).

 

Медуза, превод Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3131 |06.05.2023 Четирима загинаха при катастрофа между каруца и кола в Сливенско . 13| 3055 |29.04.2023 България и още 4 четири страни свалят блокадата на украинско зърно, споразумяха се с ЕК . 2| 2606 |27.04.2023 COVID-19: 170 нови случая, четирима са загинали . 11| 2779 |21.04.2023 Министрите на отбраната на съюзниците на Украйна се събират на ”четири очи” в ”Рамщайн”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads