Реклама / Ads
11| 2786 |21.04.2023 НОВИНИ

Министрите на отбраната на съюзниците на Украйна се събират на ”четири очи” в ”Рамщайн”

.
Източник: ubn.news
Министрите на отбраната на съюзниците на Украйна ще се срещнат по-късно днес в американската военна база ”Рамщайн” в Германия. Основна тема в срещата на контактната група ще бъде военната подкрепа за Киев. В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Украйна.
 

Украйна се надява на днешната среща да успее да договори получаването на допълнително оборудване за противовъздушна отбрана, бойни самолети, бронирани превозни средства, тежки артилерийски снаряди и оборудване за електронна война от партньорите.

 

Вчерашната визита на генералния секретар на НАТО се възприема като подкрепа в навечерието на отдавна подготвяната контраофанзива на украинската армия. Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Йенс Столтенберг да убеди държавите-членки да предоставят оръжия с голям обсег на Киев, за да се противопостави на инвазията на Русия.

 

Зеленски заяви също, че е време НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна да се присъедини към военния алианс. "Бъдещето на Украйна е в НАТО" - заяви от своя страна генералният секретар на Алианса и увери, че членството на Украйна в НАТО ще бъде обсъдено на срещата на върха през юли във Вилнюс.

 

Той обеща военната подкрепа за страната да продължи, като каза, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи, изпратили са военна помощ на Киев за 150 милиарда евро, от които 65 милиарда са за доставки на оръжие.

 

В коментар за посещението на Столтенберг в Киев говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предотвратяването на присъединяването на Украйна към НАТО "остава една от целите на специалната военна операция".

 

Песков посочи, че в тази връзка Кремъл не може да даде оценка на перспективите за влизане на Украйна в пакта

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3924 |24.03.2023 Бившият министър на отбраната Н. Свинаров: Няма европейски механизъм за мир, за какъвто говори Радев . 5| 3045 |22.02.2023 Министерството на отбраната: Няма опасност от използване на ядрено оръжие от страна на Русия . 12| 4646 |05.02.2023 Украинските медии съобщиха за оставка на министъра на отбраната Алексей Резников . 2| 3090 |24.01.2023 В Украйна бяха уволнени заместник-министри на отбраната, шефът на президентската администрация, областни управители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads