Реклама / Ads
2| 3089 |24.01.2023 НОВИНИ

В Украйна бяха уволнени заместник-министри на отбраната, шефът на президентската администрация, областни управители

.
Киев
Високопоставени украински служители бяха уволнени след „кадрови решения“, обявени от украинския президент Володимир Зеленски предишния ден. Сред тях са заместник-министри на отбраната, гл. прокурор, шефът на президентската администрация. Одобрени са оставките и на ръководителите на областните администрации на Днепропетровск, Запорожие, Киев, Суми и Херсон, каза Олег Немчинов, министър на кабинета на министрите на Украйна.
 

Според РБК - Украйна заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов, който отговаряше за логистиката на въоръжените сили на Украйна, подаде оставка. Това се случи след публикуването на журналистическо разследване , в което се твърди, че храната за украинските военни е закупувана на завишени цени. Ръководителят на Министерството на отбраната на Украйна Олексий Резников прие оставката на своя заместник.


Освен това беше уволнен  заместник-генералния прокурор на Украйна Олексий Симоненко. От прокуратурата уточниха , че той е подал оставка "по собствено желание". Шефът на ведомството Андрей Костин прие оставката му. Симоненко подаде оставка, след като журналисти съобщиха , че в края на 2022 г. е отишъл на почивка в Испания с мерцедес на бизнесмен от Лвов.


Кирило Тимошенко, който беше заместник-началник на кабинета на президента на Украйна също е подал оставка. В изявлението си той отбелязва , че подава оставка "по собствено желание". Владимир Зеленски подписа указ за уволнението на Тимошенко. Причината за оставката му е неизвестна, по-рано Тимошенко беше критикувана ,че е шофирала джип, предаден на Украйна за хуманитарни мисии.


Пподаде оставка и Иван Лукеря, заместник-министър за развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна. По-рано друг заместник-ръководител на това министерство, Василий Лозински, беше уволнен ,защото беше заподозрян във вземане на голям подкуп при закупуване на генератори.


Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във видеообръщение след 334-ия ден от войната, че ще се извършат кадрови промени, които ще засегнат „мениджъри от различни нива в министерства и други структури на централното правителство, както и в региони и в правоприлагащата система."


Медуза, превод Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3162 |24.01.2023 Rheinmetall обяви възможна доставка на 139 танка Leopard за Украйна . 0| 3075 |24.01.2023 Украйна удря с още санкции Руската православна църква . 0| 3028 |24.01.2023 Двама ученици бяха убити при стрелба в училище в Айова . 9| 3581 |24.01.2023 Русия изпраща три моторизирани пехотни дивизии в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads