Реклама / Ads
9| 3553 |24.01.2023 НОВИНИ

Русия изпраща три моторизирани пехотни дивизии в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Русия изпраща три нови моторизирани пехотни дивизии в Херсонска и Запорожка област, съобщи шефът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, който от миналия месец ръководи военните действия в Украйна. „Русия атакува без прекъсване населените места по фронтовата линия“, заяви украинският президент в традиционното си обръщение.
 

Трите нови дивизии в Херсонска и Запорожка област трябва да защитават анексираните територии, обясни Герасимов. Той допълни още, че руската армия ще се адаптира към разширяването на НАТО след приемането на Швеция и Финландия. Според Герасимов съществува опасност Украйна да бъде използвана от Запада в "хибридна война" срещу Русия.

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че Русия атакува без прекъсване населените места по фронтовата линия. Тежки сражения се водят в Донбас. "Виждаме, че Русия струпва армия, но знаем как да отговорим на това", увери Зеленски.

 

Продължава дебатът около доставката на бойни танкове за Украйна.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е постигнат напредък и „остават няколко малки стъпки“ до предоставянето на германски танкове "Леопард".

 

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел подчерта след заседанието на министрите на външните работи в Брюксел, че Германия не блокира износа на танкове "Леопард 2" за Украйна от други страни.

 

А концернът Rheinmetall, който произвежда танковете, съобщи, че може да достави общо 139 танка от двете модификации 1 и 2, но едва в края на тази или началото на следващата година.

 

Допълнително концернът подготвя 29 танка "Леопард 2" в рамките на проекта на Германия за размяна на танкове съветско производство за Украйна срещу доставката на модерно въоръжение за запълване на дефицита. Такива проекти има сключени с Чехия, Словакия, Словения и Гърция. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3645 |23.01.2023 Сърцераздирателно обвинение. Лавров упрекна Запада, че води война срещу Русия . 3| 3130 |23.01.2023 Русия изгони естонския посланик . 44| 4015 |23.01.2023 Ген. Кристоферсен: Русия е загубила около 180 000 военни в Украйна . 33| 4591 |22.01.2023 Не парадокс, а факт! Турция измества Русия като енергийна свръхдържава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads