Реклама / Ads
2| 3927 |19.11.2022 НОВИНИ

Седем от заподозрените за взривовете в Истанбул са арестувани в България /обновена/

.
Истанбул
Седем от заподозрените за смъртоносната атака в Истанбул са арестувани в България. Задържаните са трима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход, съобши Нова телевизия.
 

Сред арестуваните е и Амран Абдулрами - дясната ръка на издирвания от Интерпол Билал Хасан.


Акцията е проведена при пълна секретност.

 

Днес Прокуратурата е поискала постоянен арест за четирима души, каза за БТА Сийка Милева, говорителка на главния прокурор. И посочи, че задържаните у нас са имали по-скоро логистична дейност след извършването на атентата.


В искането за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разузнавателната служба МИТ, а именно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат намерението да осъществят повторени атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.


Амран Абдулрами е бил натоварен от Билал Хасан да избере на територията на България една от три предварително подбрани фирми, за които било проучено, че превозват мигранти.


Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма „бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България осъществявали превоз от типа „случаен превоз“ от Турция през България за Молдова и превозвала дребен текстил.


Амран Абдулрами е вербувал българският гражданин, който има и молдовско гражданство да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП "Лесово" и ГКПП "Капитан Андреево", като е бил натоварен и да се разплаща с тях.


Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия.


В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22 часа, като за да преминат безпроблемно са заплащали суми от порядъка на 500 евро и винаги били натоварени предимно с дрехи.


Въпросните микробуси са преминавали над седем пъти през пункта, като същите съдържали и тайници, в които се прекарвали хора свързани с терористична дейност от Турция към Европа, както и оръжие.


Именно с един от тези микробуси преди няколко дни в България е влязъл издирвания Амран Абдулрами, който е пътувал с Билал Хасан и още пет лица, три от който свързани с различни терористични актове не само в Турция.


Запознати с делото от Софийски градски съд споделят, че Билал Хасан е създал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта, но тъй като смяната от полицаите, които работели с групата, имала дежурство на 16/17 ноември, той е предприел това по-късно.


През последните пет месеца с трите микробуса е превозвано оръжие и в двете посоки (България и Турция), както и мигранти, като на водачите на микробусите се заплащало по 500 евро на човек и бежанците и оръжието се доставяло повечето пъти в близост до границата ни със Сърбия.

 

При експлозията на пешеходния булевард „Истиклял”на 13 ноември загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3201 |18.11.2022 Седем фирми ще извършват снегопочистването в София . 3| 3497 |16.11.2022 Седем затворници, сред които две жени, бяха екзекутирани в Кувейт . 5| 2998 |16.11.2022 Екатерина Захариева: Няма директна заплаха за България след взривовете в Полша . 2| 2989 |16.11.2022 Обвиниха Кевин Спейси в още седем сексуални престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads