Реклама / Ads
22| 3185 |02.10.2022 НОВИНИ

Четвърти дубъл: България избира новите 240 депутати

.
Източник: БГНЕС
За четвърти път в рамките на година и половина българите отново ще гласуват днес, за да излъчат 240 депутати във следващото 48-о Народно събрание.
 

Точно в 07.00 отвориха секциите на територията на страната и ще приключат работа в 20.00 часа тази вечер, а гласуването може да продължи до 21.00 часа само ако пред изборно помещение има още желаещи. 

 

Около 12 000 са секциите в България, включително в домове за стари хора и места за задържане  и за лишаване от свобода. Хора с трайни увреждания и карантинирани заради Covid-19 гласуват в около 300 подвижни секции, а вписаните в избирателните списъци са 2 602 990 български граждани. 

 

Рекорден е и броят на разкритите СИК зад граница – 755, най-много са те в Турция, в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, в Германия, в Испания и в Италия. Сънародниците ни, които не са подали заявление за гласуване в чужбина и не са вписани в избирателен списък на посочено от тях място, гласуват в разкрита секция по техен избор, като предоставят удостоверение по образец, че няма да гласуват на друго място. Те  се дописват на ръка в избирателните списъци, които след вота ще бъдат проверени за двойно гласуване. 

 

За 240-те депутатски места в 48-ото НС се борят над 6600 кандидати. На предсрочния вот се явяват 23 партии и 6 коалиции. 

 

До снощи в ЦИК постъпи информация само за 1 устройство, което не е проработило след инсталиране и бе дадено разрешение за гласуване с хартиени бюлетини. Отпечатани са почти 8 милиона бюлетини. Малко над 11 000 са машините за гласуване в страната и в чужбина. Устройства има в 9369 секции, а в 1105 от тях те са по две. 


При проблем с машината, която техник не може да отстрани, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, но само след разрешение от ЦИК: 

 

„Ако според Секционната избирателна комисия настъпят някакви обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване, трябва да бъде сигнализирана Централната избирателна комисия чрез Районната избирателна комисия и ние ще вземем решение за преустановяване на машинното гласуване и преминаване на гласуване с хартиени бюлетини“, уточни говорителят Росица Матева.

 

Електронната бюлетина е разположена на две страници на екрана: „Визуализира се направо първа страница на бюлетината, след като бъде поставена на картата. Буквално с три докосвания на екрана избирател може да гласува. Задължително след като маркира своя избор, минава през бутона „преглед“. Третият екран, който се визуализира, показва какъв е неговия избор и ако това е неговият избор, натуска бутона „гласуване“. Ако иска да промени избора си, избирателят трябва да натисне бутон „промени избора“ и се връща отново на първата страница на бюлетината и съответно може да заяви някакъв различен избор от този, който е направил. Натисне ли бутона „гласуване“ обаче гласът се записва в машината, в електронната кутия, и трябва да изчака разписката да се разпечата, да чуе звуковия сигнал от отрязването й, взема я, може да провери своя вот, да провери хеш-кода на машината и на разписката, който е изписан, че съответства на публично обявения в секционната избирателна комисия, да я сгъне, да я пусне в непрозрачната кутия и вземайки картата, да я върне на секционната избирателна комисия“.

 

С хартиени бюлетини днес се гласува в около 3000 секции в страната. Право на вот имат навършилите 18 години. 

 

МВР отново издава удостоверения за гласуване на хората без валидни документи
Допускат се да гласуват след предоставяне на валидна лична карта по постоянен адрес, вписан в нея, и за хората, поискали изрично това по настоящия им адрес, където са вписани в избирателните списъци и са заличени от тези по постоянния. Студенти с постоянен адрес в друго населено място, могат да гласуват в града, в който учат, но със заверена студентска книжка в секция по техен избор. Политическата агитация и обявяването на резултатите от социологически допитвания е забранено до края на днешния изборен ден. ЦИК не контролира социалните мрежи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2965 |01.10.2022 България се топи! На трима починали, един се ражда . 5| 2774 |01.10.2022 Радев: Интерконекторът между България и Гърция е символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион . 1| 2664 |01.10.2022 Мартин Владимиров: Променената геополитическа ситуация е шанс за България и региона . 0| 2817 |30.09.2022 ООН: България ще отбележи най-драстичен спад на населението си в следващите десетилетия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads