Реклама / Ads
4| 5136 |27.02.2013 НОВИНИ

ЧЕЗ: Нямаме вина за високите сметки

.
„Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензията.
 

Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените правни си становища и други документи“, заявява Томаш Плескач, директор на дивизия „Разпределение и международни дейности“ в ЧЕЗ.   

Разпределителното предприятие „ЧЕЗ Разпределение“ и крайният снабдител „ЧЕЗ Електро“ предадоха на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) становищата си във връзка с предоставените аргументи, въз основа на които беше стартирана процедура по отнемане на лиценза им, съобщиха от пресцентъра на компанията, цитирани от Фокус. Дружествата не са открили нито едно съществено нарушение в досегашната си дейност в нито един от посочените случаи.

Те определят като формални нарушенията, за които регулаторът упреква ЧЕЗ.

„Вярваме, че след като проучи предоставените от нас документи и отрази и други обстоятелства, независимата регулаторна комисия ще преосмисли намерението си и ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза. Ние бихме искали да останем и занапред надежден и прозрачен партньор на българските институции и на българското общество“, допълва Плескач.

Дружествата на ЧЕЗ в България имат желанието да вземат предвид всички препоръки на регулатора, въпреки че през 2006 година техният бизнес модел беше одобрен от редица компетентни власти, както от вече споменатия регулатор, така и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Групата ЧЕЗ подкрепя изцяло спазването на европейските стандарти и норми, които водят до непрекъснато подобряване на услугите за нашите клиенти, се казва в становището.

От компанията казват още: "Групата ЧЕЗ разбира сегашната ситуация в България, но в никакъв случай не се чувства отговорна за нея и то поради няколко причини – високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците.

Цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) считано от 01.07.2012 г. с повече от 13 %, основно поради подпомагането на възобновяемите източници.

Цените на електроенергията за битови потребители в България са изцяло регулирани и най-ниски в целия Европейски съюз. Българските компании на ЧЕЗ получават от общата стойност на фактурата по-малко от 10%, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5634 |27.02.2013 Алма матер размисли за високите такси . 49| 5335 |17.02.2013 Станишев иска оставка на кабинета; не вижда вина у своята БСП . 50| 10122 |12.02.2013 Протестиращи срещу високите сметки обсадиха ДКЕВР . 28| 5952 |10.02.2013 Утеха за високите сметки на ток - разсрочват ги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads