Реклама / Ads
7| 5334 |10.03.2018 НОВИНИ

ЧЕЗ проучва как България да бъде включена в сделката

.
Компанията ЧЕЗ започва да проучва възможността България да участва в покупката на електроразпределителното дружество. Това е новината от последните часове, съобщи Нова тв.
 
Какво на практика означава това? Екип от адвокати и професионалисти ще бъде запознат с темата, за да проучи дали евентуалното приобщаване на българската държава ще противоречи на законите, както в Чехия, така и в България.

В случай, че адвокатите дадат зелена светлина, процедурата продължава, но този път основно значение ще има арбитражното дело, по което чешката компания-майка съди България за 500 млн. евро. Те са категорични, че не искат да губят пари по него.
Третият сценарий е най-благоприятен за България. В него адвокатите дават зелена светлина, загуби за ЧЕЗ няма, а България може да се приобщи в тази сделка. При такова развитие на обстоятелствата преговорите ще продължат в началото на април, когато Гинка Върбакова ще трябва да отиде в Прага.

Още следващата седмица адвокатите на дружеството се заемат с казуса „ЧЕЗ”.
Говорителката на ЧЕЗ Груп Алице Хоракова заяви, че преговорите са приключили и компанията е решила да отговори на молбата на българското правителство, да провери дали държавата може да се включи в сделката.
„Въпреки че българското правителство не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през изминалата година, ЧЕЗ ще разгледа искането, представено от нашия бизнес партньор, и ще проучи възможностите”, се казва в официална позиция на ЧЕЗ.

Дотогава Гинка Върбакова остава единствен собственик. А у нас кабинетът отрече да са получавани предишни оферти. 
Правителството ще иска да се запознае с вече подписания договор между ЧЕЗ-България и „Инерком”.

Основна пречка пред участието на държавата в сделката ще бъде арбитражният спор между ЧЕЗ и България.

„Темата е чувствителна заради арбитражното дело”, каза Хоракова.
„Сигурно е едно – по никакъв начин държавата няма да води неформални разговори за някакво извънсъдебно споразумение и в никакъв случай няма да прави отстъпки във връзка с възникналия спор между българската държава и чешкото дружество”, заяви финансовият министър Горанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5588 |09.03.2018 България може да увеличи вноската си в бюджета на ЕС . 1| 5512 |09.03.2018 Параолимпийските игри започнаха, България с един участник . 2| 5324 |09.03.2018 Чешката ЧЕЗ започва проучване за българско държавно участие в сделката . 13| 8500 |09.03.2018 Радан Кънев: Никой не е обиждал България като Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads