Реклама / Ads

0| 2346 |29.11.2021 НОВИНИ

ЧЕЗ Разпределение монтира 636 платформи за щъркелови гнезда и обезопаси 619 стълба

.
ЧЕЗ Разпределение България монтира 636 платформи за щъркелови гнезда в рамките на проекта „Живот за птиците“. Грижата за щъркелите е част от политиката на компанията за съхраняване на биологичното разнообразие. Освен че предпазват птиците, платформите спомагат за опазване на околната среда чрез предотвратяване на пожари и съкращават броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта им с мрежата.

В рамките на дейностите за защита на птиците дружеството обезопаси 619 стълба. С цел да се минимизира рискът от сблъсък на птиците с електропроводите, върху мрежата се монтират предпазни и маркиращи елементи.

 

Като част от инициативата, през октомври стартира изрисуването на трафопост „Драва“, намиращ се в град Враца. „Целта е чрез градско изкуство да се популяризира нуждата от опазване на застрашените видове птици. Артистите от „140 Идеи“, с голям опит в тази сфера, успешно преобразиха трафопоста, като го обрисуваха с любимите на всички нас бели щъркели“, коментира Мария Георгиева, ръководител на проект „Живот за птиците“ в ЧЕЗ Разпределение. Подобряването на градската среда чрез изрисуване на електроенергийни съоръжения има традиции в дружеството. В рамките на проекта „Живот за птиците“ вече са изрисувани електрически табла в Перник, Враца и Монтана.

 

„Живот за птиците“ се изпълнява съвместно с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/. В основата на проекта е осигуряването на възможности за безопасно гнездене. Дейностите се извършат в 19 специално защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата Натура 2000.  БДЗП определя важните за птиците места и местообитанията им, което гарантира целенасоченото изпълнение на дейностите на ЧЕЗ Разпределение.  Проектът се реализира със съдействието на Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2400 |19.10.2021 ЧЕЗ Разпределение стартира мащабен проект за повишаване на сигурността на електрозахранването на Крамековци, Елин Пелин и Горна Малина . 0| 2643 |14.10.2021 ЧЕЗ Разпределение не планира изключване на електрозахранването в големи части то София на 15 октовмри . 0| 2946 |09.10.2021 Ремонтират оградата по границата ни с Турция . 3| 3558 |21.09.2021 АИКБ настоява за преразпределение на очаквани свръхпечалби на АЕЦ ”Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ