Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
0| 3671 |21.06.2018

ЧЕЗ Разпределение стартира теренни проучвания по проект за защита на живота на птиците

.
ЧЕЗ Разпределение България стартира теренни проучвания по проект за опазване на живота на птиците, уязвими при досега с електропроводите, собственост на дружеството.

Обходите и анализите са ключова част от проекта. Те ще позволят на партньорите по проекта ЧЕЗ Разпределение и Българското дружество за защита на птиците да получат допълнително информация за рисковите за птиците въздушни мрежи в западната част на България.

 

През настоящия сезон проучванията са съсредоточени в няколко зони от Натура 2000 зони, които са част от проекта – Свищовско-Беленска низина, Комплекс Беленски острови, Никополско плато, Златията, Врачански Балкан и Кресна. Целта е полевите експерти да обхождат ежемесечно рискови за птиците въздушни електропроводи, които бяха предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на БДЗП и ЧЕЗ Разпределение България. Зоните на конфликт между птиците и електроразпределителната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно.

 

Двете дружества проведоха и първа от поредица срещи, чиято цел е разработване на стандарт за безопасен за птиците стълб. В срещата взеха участие и експерти от Министерство на енергетиката и Български институт по стандартизация.

 

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е с бюджет 2,65 млн. евро и е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Проектът е сред номинираните на предстоящото годишно издание на Европейските бизнес награди за Екология за 2018 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Стартира делото срещу Мирослав Боршош за ремонта на НДК 2| 3961 |18.06.2018 . Мая Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в детските градини 3| 3352 |28.05.2018 . Два скъсани кабела оставиха без ток 3000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение 0| 3616 |23.05.2018 . Борисов сбъдна мечтата на БСП - рестартира проекта АЕЦ ”Белене”! 6| 4203 |16.05.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ