Реклама / Ads
0| 4098 |18.11.2018 НОВИНИ

ЧЕЗ Разпределение стартира в Самоков монтирането на елементи по мрежата за защита на птиците

.
ЧЕЗ Разпределение България започна дейности по монтиране на птицезащитни продукти за обезопасяване на мрежата и защита на живота на птиците.
 

Компанията стартира с монтирането на платформа за повдигане на щъркелово гнездо в с. Доспей, община Самоков. Акцията е част от мащабния проект „Живот за птиците“, който компанията осъществява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/.

 

В рамките на проекта компанията предвижда да монтира 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове, и 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани безопасни за птиците електрически стълбове. Дейностите ще се извършат в 19 защитени зони по Директива на птиците на ЕС, част от мрежата на Натура 2000. През 2018 г. БДЗП стартира теренни проучвания, за да определи важните за птиците места и да гарантира целесъобразно насочване на усилията на ЧЕЗ Разпределение България.  Така за старт на кампанията беше подбрано с. Доспей и емблематичното му щъркелово гнездо, което вече няма да представлява риск за птиците и за мрежата.

 

„Монтирането на птицезащитни продукти е важно както за птиците, така и за хората. Дейностите по обезопасяване предпазват  мрежата от пожари в резултат на досега с птиците, като по този начин се минимизира рискът не само от възникване на аварии и смущаване на комфорта на клиентите на дружеството, но и от вреди за околната среда. Вярваме, че ще допринесем значително и за опазване на застрашените видове птици“, каза Крум Гледжарски, ръководител отдел „Управление на качеството“ в ЧЕЗ Разпределение България.

 

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците“ е с бюджет 2,65 млн. евро.  ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро, както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Финансиране от 1.85 млн. евро. е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3379 |12.11.2018 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПОДОБРЯВА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО В БИСТРИЦА, ЖЕЛЕЗНИЦА, ГОРУБЛЯНЕ, БОЯНА, ДРАГАЛЕВЦИ И СИМЕОНОВО . 0| 3482 |11.11.2018 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ИНВЕСТИРА В МОЩНОСТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА „БОЖУРИЩЕ“ . 0| 3676 |05.11.2018 ЧЕЗ Разпределение реновира електропроводите, които захранват Бистрица, Железница и в.з.Симеоново . 0| 3405 |05.11.2018 БСП - София стартира предаване "Софийска трибуна" по радио "Фокус"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads