Реклама / Ads
7| 10503 |13.05.2017 НОВИНИ

Член на ВСС предлага главният прокурор да бъде освободен

.
Калин Калпакчиев
Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага на прокурорската колегия и правосъдния министър Цецка Цачева да започнат процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от позиция, публикувана в личния му блог, която е изпратена и до Инспектората на ВСС и Европейската комисия.
 
Според Закона за съдебната власт процедурата може да се започне от трима членове на ВСС или правосъдния министър, трябват поне 17 гласа и след това указ на президента.
Според Калпакчиев Цацаров е уронил престижа на съдебната власт, като е предизвикал съмнения за конфликт на интереси и търговия с влияние. Причината е, че е отишъл на среща с издателя на „Сега“ Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ по време на предизборна кампания и докато фирми на двамата са засегнати от прокурорски проверки. Дончев оповести, че Цацаров му е оказал натиск за редакционната политика на вестника и му е държал сметка за „Да, България“ и телевизия Би Ай Ти. Главният прокурор отрече, без да дава обяснения. Мнозинството във ВСС реши да не го изслушва.

„Главният прокурор поначало не бива сам да се поставя в ситуация, в която има риск да се дискредитира ръководената от него институция. Попадането в подобна ситуация само по себе си е силно проблематично и недопустимо от гледна точка на високите професионални изисквания към поведението му“, посочва Калпакчиев. „Съдържанието на етичните стандарти, с което е длъжен да се съобразява главният прокурор, неизбежно следва да държи сметка и за актуалния контекст, и за въздействието върху общественото мнение на останалите неразрешени проблеми и кризи в легитимността на съдебната власт и в частност – на прокуратурата. Това влияе на общото ниво на недоверие, изпитвано от българските граждани по отношение на способността на съдебната власт да осигури върховенството на правото.“

Според Калпакчиев законодателят изрично е посочил, че действия или бездействия на магистрат, които водят до накърняване на престижа на съдебната власт, поставят под съмнение нейната независимост, безпристрастност и почтеност, са основание за дисциплинарна отговорност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3979 |12.05.2017 В. Радев: Председателството ни на ЕС ще е главният приоритет на МВР . 0| 3764 |10.05.2017 Заев: Македония ще бъде 30-ят член на НАТО . 2| 3694 |10.05.2017 ГЕРБ предлага мажоритарни избори в два тура . 1| 5682 |09.05.2017 Ердоган: Искаме да продължим процеса за членство в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads