Реклама / Ads
17| 6757 |01.12.2023 НОВИНИ

Чудо за потребителите: Газът поевтинява на борсите, а "Булгаргаз" вдига цената

.
В КЕВР
Пред декември природният газ за българските потребители ще е "само" с 6.5% по-скъп в сравнение с предния месец, похвалиха се "Булгаргаз" и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Новината за поредно покачване звучи странно на фона на спадащи котировки на синьото гориво както на световните борси, така и на нашия пазар.
 

 

Енергийният регулатор е одобрил разчетите на държавния "обществен доставчик" "Булгаргаз", според които през последния месец на годината цената ще е 87.50 лв./MWh (през ноември бе 82.12 лв./MWh).

 

От КЕВР обясняват, че в декемврийския микс е включено цялото договорено количество от по-евтиния азерски природен газ, доставян по интерконектора между България и Гърция (IGB), което покрива почти една трета ( 31.76%) от потреблението за месеца. Това, което качва цената, е вкарването в микса и на газ от резервоара в Чирен, посочват от комисията. Освен това са включени и количества по два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

 

Според председателя на КЕВР Иван Иванов тенденцията на успокояване на котировките на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на цената на природния газ у нас през следващите месеци. Той припомни, че че газохранилищата в цяла Европа са пълни. Оптимизмът му се основава също на предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София - Ниш, планирано за 10 декември) и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март догодина ("Булгартрансгаз" има участие в терминал и ще може да получава оттам до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.

 

Новината за поскъпването предизвика гневен коментар на бившия енергиен министър Александър Николов. "Уникалното ръководство на Булгаргаз ЕАД и “градивно критикуващата" КЕВР сътвориха поредното чудо за потребителите!!!, написа той във свой пост във Фейсбук. Ето на какво се основава сарказмът му:

 

"Цената на международните пазари е 42 евро, а на "Булгаргаз" - 45 евро. Няма значение, че е държавно предприятие и може да се възползва от всички лостове за оптимизиране на цената. Няма и значение, че евтиният газ от Азербайджан е в микса. И на българския пазар цената на сделките - както за месец, така и за ден напред, са значително ПОД предложената и одобрена цена от КЕВР. Тоест търговците (които странно бяха наричани "посредници" от един временен министър и от разни псевдоевроатлантически политици), които оперират в България, купуват и ПРОДАВАТ на по-ниска цена от "Булгаргаз"! Ами браво на тях - поне те се държат логично и рационално", пише Николов. И обобщава: "Цените на международните пазари са ПОД цената на "Булгаргаз". Лицензираните търговци продават на ДЪРЖАВНАТА борса в България на цени ПОД предложените от "Булгаргаз".

 

Бившият енергиен министър изтъква, че тъй като всички купувачи търсят по-ниска цена, "Булгаргаз" ще продължи да губи пазарен дял и да затъва финансово. "Кой би платил по-висока от пазарната цена?! Ами само такива “икономически субекти”, които нямат намерение и/или възможност да плащат. Например "Топлофикация София” ще продължи да купува по-скъпия газ и познайте кой ще плати - ние, потребителите, а търговците в България ще продължат да печелят пазарен дял на гърба на некомпетентността и безхаберието в "Булгаргаз", коментира Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3558 |01.12.2023 Кремена Кунева: Свърши времето на държавата за строителство на Национална детска болница . 3| 5443 |01.12.2023 Зам.-министърът на финансите Клисурски разкри как всяка година държавата губи по 100 млн. от далавери с лекарства . 2| 2849 |01.12.2023 Съветниците от БСП настояват за изслушване в СОС на ръководствата на всички градски системи, създали проблеми в София при снеговалежа . 22| 3675 |01.12.2023 Другарят на Путин Орбан тласка ЕС към ръба. Ще задейства ли ЕС "ядрената опция" към Унгария?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads