Реклама / Ads
2| 5160 |15.09.2010 НОВИНИ

В чужбина откриват БГ-училища, у нас ги закриват

.
Докато у нас все повече училища затварят врати и се съкращават паралелки, българските учебни заведения в чужби се увеличавали.
 

108 проекта, предложени на конкурсен принцип от българските училища зад граница през 2010 г., се финансират по линия на правителствените ангажименти към българите в чужбина. Toва се случва чрез националната програма „Роден език и култура зад граница” към МОМН и засяга български неделни училища и образователно-културни центрове от почти всички региони на света, където живеят българи и където има изградени структури и потребности за изучаване на български език, история, география, фолклор, култура и които са кандидатствали и спечелили по програмата." Tова каза за Frognews.bg в навечерието на първия учебен ден началникът на политическия кабинет на министъра, Божидар Димитров, координиращ политиката за българите в чужбина – г-жа Снежана Йовева - Димитрова, член и на Експертната междуведомствена комисия към МОМН по националната програма „Роден език и култура зад граница”.

„Фактът, че програмата не бе спряна поради рестриктивните мерки във връзка с икономическата криза и ще бъдат разпределени 2 млн. и 400 хил.лв. измежду спечелилите, е показателен за отношението на държавата към нашите общности в чужбина, за подкрепата, която в момента с наличните средства и механизми се правят. Диференциран подход и политики към разнородните български общности в чужбина беше основният критерий в работата на комисията. Българските училища като основни инструменти за разпространение на българския език и за запазване на културната идентичност, са в политиките не само на МОМН, но и на кабинета на министър Димитров. Досега от министър Димитров са дарени над 25 000 книги - българска художествена литература, енциклопедии, речници, български филми и музика, библии на български език, които се разпространяват не само в родните учебни заведения извън територията на страната ни, но и в българските църковни общини, функциониращи в чужбина.

Проблемите в родните училища зад граница са разнородни, но именно не само тази програма, а и нашият диференциран подход, дават възможност за подпомагане при разрешаването на проблеми, свързани с помещенията, учебниците и помагала за провеждането на занятия. Също така, след официалното посещение на министър Димитров, заедно с вицепремиера Симеон Дянков в Р Молдова през юли 2010 за среща с българите там – бяха дарени над 2000 книги и 20 компютри за нуждите на нашата общност. А на 1 септември, когато беше открита новата учебната година в по-голяма част от българските училища в чужбина, от кабинета на министър Димитров бяха дарени книги за училищата в Димитровград и Цариброд, където се изучава български език и история Р Сърбия.” каза още Йовева.

В навечерието на първия учебен ден тя уточни, че има повишен интерес към българските школа в Испания, където нашата общност е най-многобройната нова емиграция в Европейския съюз. Там почти всяка година се откриват по едно-две училища, с което броят им до момента е 23. „От Славянската асоциация в областта Мурсия, Испания, в която участват българите от този регион, твърдят, че само в техния район нашите сънародници са над 15 000 души. Повечето от тях споделят, че има завишен интерес към посещенията в Българското неделно училище. Същият резултат е налице и в Мадрид и околността. А в новооткритото училище в Одрин за тази година има записани 75 деца. Тези примери са показателни за желанието да се учат на български език, история и култура децата, които живеят в съответните страни.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6736 |28.08.2010 Елица и Стунджи откриват "Аполония" . 2| 4605 |18.08.2010 Откриват рак навреме с модерна апаратура . 10| 4842 |05.08.2010 Свидетели срещу “Килърите” ще бягат в чужбина . 5| 5662 |11.06.2010 Министър прави нов избирателен район "Чужбина"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads