Реклама / Ads
10| 4883 |05.08.2010 НОВИНИ

Свидетели срещу “Килърите” ще бягат в чужбина

.
Неколцина, дали важни сведения по делото, искат от МВР да ги скрие. Според полицаите в момента най-слабото звено в групата е физическият извършител на покушението. Много вероятно е той да бъде ликвидиран от своите.
 

След изненадващото решение на съда от понеделник, когато на свобода бяха пуснати четирима обвиняеми за убийството на Юри Галев, няколко души, дали изключително важни сведения по делото, са поискали от МВР да ги скрие зад граница, пише в днешния си брой вестник Труд. “Това са хора, които са свидетелствали с имената си, и то пред съдия. Как да ги защитим сега и как да мотивираме други хора да свидетелстват?! Много ще бъде трудно оттук нататък”,заявиха от разследващия екип. Както “Труд” писа, шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда, ресторантьорът Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Васко Кеца и Георги Петков-Дачи бяха пуснати от ареста поради липса на доказателства с най-леката мярка “подписка”. В ареста остава Методи Иванов, в чийто дом е открит автомат “Калашников”.

Вчера “Труд” се опита да разбере с какво разполага разследването и достатъчно ли е то за “постоянен арест”. 13 тома с приблизително 4000 листа доказателства има събрани по делото срещу “Килърите” само за месец и половина. При обиските у арестуваните били открити над 200 сим-карти (!) и много телефони. Разпитани са петима свидетели. По случая са работили 250 души от МВР, ДАНС, прокуратурата.

Покушението срещу Юри Галев става на 20 юни в 4,26 ч призори. Същата нощ самоковският бос се черпи в кръчмата си “Орлови скали” на Боровец с хора от треньорския щаб на ФК “Славия”. Към 4 ч си тръгва, въпреки че е пиян, сяда зад волана и отпрашва към дома си в с. Бели Извор. На завой до селото го застигат куршумите.

След стрелбата полицията изисква разпечатки от мобилните оператора, за да се проследи трафикът в района на покушението. Както и край ресторанта, тъй като е ясно, че там е имало съгледвач, който се е обадил на килъра, че Галев си тръгва. От справките се вижда, че в рамките на пет минути от пет различни телефона се водят девет разговора. Посоката на обажданията е следната: В 4,21 ч от сим-карта, вероятно ползвана от Методи Иванов (в същия момент той е на Боровец с жена на име Елена Илиева, която е балдъза на Дачи), има обаждане до Пешо Сумиста, който почива в гранд хотел “Варна”.

Сумиста веднага звъни на Васко Кеца. Същата вечер Кеца се прибира от родния Червен бряг в софийската си квартира в жк “Младост”. Васко незабавно се обажда на телефон, който се намира на местопроизшествието - край с. Бели Осъм. Въпросният апарат се ползва от Георги Петков-Дачи. Последният разговор е в 4,26 ч. Счита се, че Дачи е дебнел в засада Галев. Интересното е, че невинаги самоковският бос сам е карал колата си, както във фаталната нощ. Затова криминалистите смятат, че Методи, който е подал сигнал кога Галев си тръгва от заведението, е казал също, че той сам си кара колата. Защото килърът е дебнел точно от страната на водача. Полицията знае също кой е закарал с кола Дачи до завоя и кой го е взел оттам след покушението. Въпросните пет сим-карти са били купени преди стрелбата от двама мъже.

Пред разследването те заявили, че получили поръчка, като за услугата им е платено по 30 лв. Въпросните карти минават през “две ръце” и накрая стигат до Пешо Сумиста. Посредниците също са разпитани и са потвърдили, че краен получател бил якият спортист. Как МВР разбира, че сим-картите са били ползвани от “Килърите”, а не от други хора? По това, че там, където заподозрените са говорили с тези карти, по същото време те са използвали и официалните си карти и GSM-и, разкриха разследващи.

Според криминалисти Туцо е поръчал на Сумиста да организира покушението. Той пък се свързвал с Васко Кеца (Сумиста и Кеца се познават покрай Бай Миле. Първият бил негов приятел, а вторият - негов гард, бел. ред.),който имал група за поръчки. За убийството на Галев Туцо обещал 50 000 евро. След стрелбата посоченият като физически извършител Георги Петков-Дачи получил 10 000 евро, казаха от МВР. Докато полицаите слушали групата със СРС-та, неведнъж човек от групата звънял на Сумиста, за да пита: “Шефе, ще даваш ли заплати, че момчетата все ме питат и вече са много нервни.”

Според събраните до момента данни Янко Попов-Туцо искал смъртта на Галев, тъй като между тях имало явна нетърпимост. Преди години футболният бос помогнал на ресторантьора да се сдобие с 10 дка имот край яз. “Искър”. Туцо му обещал пари, но се отметнал. Галев пък рекетирал ски учителите на Боровец да водят клиентите си не в кръчмата на Попов, която е до пистите, а в неговата, въпреки че е с 300 м по-далече от пързалката. “Не приемаме аргументите на съда, че на делото сме представили само справки и телефонни разпечатки. Това са улики - с тези сим-карти задържаните са водили разговори. Съдиите предрешиха делото”, коментираха вчера от МВР решението на съда.- Отсега нататък нашата работа става по-трудна.” Според полицаите в момента най-слабото звено в групата е физическият извършител на покушението. Много вероятно е той да бъде ликвидиран от своите. Също както се предполага, че е станало с убийците на шуменеца Румен Рачев, чието покушение според МВР също било организирано от “Килърите”. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7590 |31.07.2010 Протест срещу циганската престъпност . 9| 5532 |30.07.2010 Трактора зад атаката на Яне срещу ДАНС . 26| 5664 |29.07.2010 Л. Местан: Създава се алиби срещу полицейското насилие . 16| 5048 |27.07.2010 Държавата с адвокатска артилерия срещу царя в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads