Реклама / Ads

21| 40866 |22.12.2021 НОВИНИ

Чужди наблюдатели: Петков е антипод на харизматичния, но простоват Борисов

.
Източник: БГНЕС
„България никога не е имала толкова млад и необременен кабинет“. Това пише Франк Щир в обширен анализ и констатира, че политическата атмосферата в София се е променила изцяло.

Ето още оценки на външни наблюдатели, цитирани от DW:

 

Добрият познавач на българската политика Франк Щир е публикувал обширен анализ за България в електронното издание „Krass&Konkret“, което е насочено главно към любителите на книгите, но следи и оперативната политика.

 

„За икономическата стагнация в страната мнозина българи обвиняват не само некадърността на политическия елит, но най-вече корумпираността и клептоманията“, пише в началото на статията си Франк Щир, който отбелязва още, че от падането на комунистическия режим досега страната никога не е имала толкова младо и исторически необременено правителство.

 

„Всички те на първо място демонстрират общата си воля да държат надалеч от властта дясната партия ГЕРБ на управлявалия близо 12 години премиер Бойко Борисов“, пише авторът, след като накратко е представил участниците в управленската коалиция в София.

 

Антипод на Бойко Борисов

 

За новия премиер авторът пише следното: „41-годишният космополит Петков, който е завършил бизнес администрация в Харвард, по външния си вид и поведение е антипод на надарения със селска хитрина Бойко Борисов, който бе смятан за харизматичен, но и простоват“.

 

Едно от подзаглавията на статията гласи: „При предишното правителство избуяваха корупцията, злоупотребата с властта и икономическите разхищения." По повод разкритията, направени през последните месеци, Щир пише:

 

„Не минаваше и ден, в който българската общественост да не се сблъска с фрапиращи случаи на злоупотреба с власт и на разхищения. Ставаше дума между другото за незаконно раздаване на държавни поръчки без конкурс, за клиентелистко отпускане на кредити от страна на държавната Банка за развитие, нелегално подслушване на опозиционни журналисти и политици, за шокиращо полицейско насилие срещу демонстранти по време на масовите протести срещу Борисов. Партията на Бойко Борисов ГЕРБ се почувства толкова притисната до стената поради тези атаки, че нейните евродепутати се оплакаха пред Еврокомисията от политически преследвания у дома“, четем в анализа.

 

По-нататък Фрак Щир пише за актуалните проблеми пред кабинета на Кирил Петков и в подзаглавие отбелязва, че политическата атмосфера в България изцяло се е променила. „Най-болезнено изпита това на гърба си оспорваният вече от години главен прокурор Иван Гешев. Мнозина българи го смятат не толкова за неутрален пазител на закона, колкото за послушен инструмент в ръцете на олигархичната мафия“, пише още Щир.

 

В края на анализа си той споменава и две външнополитически теми, които са пряко свързани с България: напрежението между НАТО и Русия и желанието на Северна Македония да започне преговори за членство в Евросъюза, които София досега блокира.

 

Същите две теми присъстват и в друга обширна публикация за България на „Редакционна мрежа Германия“. Авторът Ян Емендорфер е озаглавил статията си „Момчетата от Харвард искат да освободят България от корупцията“. Той цитира и двама германци, които по професионално определение следят и добре познават българската политика.

 

Отчетлив прозападен курс

 

„Новото правителство стартира с много обещания, които според мен са неизпълними за кратко време“, казва Торстен Гайслер, ръководител на представителството на фондация „Конрад Аденауер“ в София. Мартин Котее, ръководител на представителството на фондацията „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа от своя страна е оптимист. „Да съставиш такова правителство - това само по себе си е политически успех“, казва той. Котее смята още, че новият кабинет е поел отчетлив прозападен курс: „Няма нито следа от съмнение“, твърди той. Същото смята и Торстен Гайслер, който все пак допълва, че предишният премиер Бойко Борисов винаги е бил благонадежден партньор на ЕС и на НАТО.

 

В края на статията четем: „Правителството е изправено пред трудни задачи. Редом с борбата срещу вездесъщата корупция трябва да се действа и срещу корона кризата, в която България записва висока заболеваемост и нисък процент ваксинации. Да не забравяме още и проблема с експлодиращите цени на енергията". Заключението на Гайслер: „Правителството няма да има меден месец. Проблемите са остри и то трябва да се захване с тях веднага".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 3311 |22.12.2021 Кирил Петков: Хора с досиета няма да бъдат назначавани . 5| 2887 |22.12.2021 Премиерът Петков: Даваме 60 милиона на въздушните превозвачи, 54 милиона на медиците и 40 милиона за тестове . 5| 3810 |21.12.2021 Втори ешелон: Кирил Петков назначи 13 зам.-министри . 6| 3933 |21.12.2021 Лорер: От първите дни на новото правителство има огромен интерес за чужди инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ