Реклама / Ads
0| 16062 |11.07.2022 ЪNDERGROUND

Чужди служби ровят имоти на аферистката Ружа Игнатова, включително в България

.
Ружа Игнатова
Няколко чужди служби и финансови институции готвят общ списък на придобитите и укривани имоти от криптокралицата Ружа Игнатова. От Лондон, през София до Италия и Франция ще бъдат разследвани притежаваните къщи от издирваната от американското ФБР Игнатова. Това съобщиха за Фрог нюз източници от Брюксел. Преди десетина дни тя влезе в Топ 10 на най-издирваните престъпници в света, а за информация къде се намира, е определена награда от 100 000 долара.
 

В обсега на проверките ще попаднат и придобитите жилища и офиси от Ружа Игнатова в България. В предишни материали, публикувани във Фрог нюз вече описахме схемите, създадени от ловката Игнатова. Вече са известни голяма част от нейните връзки в България, най-вече в политическите и прокурорските среди, които преди време и създадоха условия да се измъкне от германското и американското правосъдие и да излети от София в неизвестна посока.

 

Преди това обаче тя успява да прехвърли недвижимите си имоти на фирма на известния финансов експерт Емил Хърсев. Хърсев не отрича този факт, но отказва да разкрие подробности, позовавайки се на конфиденциалност. Такава обаче в българското законодателство няма. Неговото обяснение е, че той представлява някакъв клиент, пази фирмена тайна и той се явява в ролята на посредник на този клиент. Така ли иначе обаче именно Хърсев е човекът, който носи отговорността за въпросните сделки.

 

И друг случай фокусира общественото внимание. Според Имотния регистър Хърсев е платил над 2 млн. лева, за да се сдобие с апартамент в центъра на София. Оказва се, че това е имот на банкера Цветан Василев, намиращ се до градинката „Кристал“. Запознати обаче твърдят, че истинският нов притежател на жилището с бронираните прозорци е човек  от кръга на основателите на ВИС - братя Васил и Георги Илиеви. Баща му е бил стопански ръководител още по времето на Тодор Живков.

Името на Хърсев стои и зад сделката за красивия дом на някогашния столичен кмет д-р Димитър Моллов, на площад „Народно Събрание” 11. Сградата преминава от фараонката Игнатова във фирма на Емил Хърсев, като казват, че истинският собственик отново бил друг човек.

 

Хърсев изплува и в информациите за развода на „прочутия“ бивш шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като Петьо Еврото с Любена Петрова – героиня в разследването на Антикорупционни фонд „Осемте джуджета“. Като тръгнали да се развеждат Еврото и Любена започнали да прехвърлят скъпи имоти на фирма на финансиста Емил Хърсев. Той твърди, че това било по договор за доверително управление. Но многомилионните сделки пораждат съмнение за пране на пари, сочи информация на bird.bg.

 

През 2020 г. разследване на BIRD разкри, че Любена Петрова е спечелила 1,5 милиона лева от продажба на имоти, като в същото време се е сдобила с луксозна къща в Бояна за около 2 милиона лева. Стойността на тези имотни придобивки се разминавала драстично с официално декларираните доходи. Името на Петрова се свързва и с „Осемте джуджета“. Любена Петрова и съпругът й Еврото бяха уличени в схема за изнудване и превземане на бизнес с участието на адвокати, висши прокурори и мутри, разкрита от бизнесмена Илия Златанов в серия интервюта.

Купува за 300 000 продава за 4 милиона

През 2018 г. Любена Петрова се сдобива с голяма вила в с. Кладница. За къщата в полите на Витоша с 430 кв.м. разгъната застроена площ младата бизнес дама плаща 313 000 лева. Няма данни за ипотека или заем за придобиването на този имот.

На 10 март т.г. същият имот е продаден от съсобствениците Петьо Петров и Любена Петрова за 3 911 660 лв. Купувач е фирмата „Мира Дива“ ООД, контролирана от финансиста Емил Хърсев. Едновременно с това „Мира Дива“ придобива от същите продавачи апартамент от 96 кв.м. на ул. Луи Айер в София за 645 423.9 лв. И тази сделка е изключително изгодна за Любена и Еврото, тъй като апартаментът е придобит през 2016 г. от Любена само срещу 89 582.5 лв. Така само от тези две имотни сделки семейството „оправдава“ над 4 милиона лева, но това не е всичко.

Други имотни придобивки на Любена Петрова минават през две фирми: „Ел Пи Логистик“ и  „Би Ен Ди – Билд Ню Дей“. От 13 март т.г. и двете фирми вече са собственост на „Мира Дива ООД. Прехвърлянето на дяловете на „Ел Пи Логистик“ е станало срещу 70 000 евро, а дяловете на „Би Ен Ди – Билд Ню Дей“ са оценени на 750 000 евро.

Тези суми са твърде скромни в сравнение с оценката на недвижимото имущество на „Ел Пи Логистик“ и  „Би Ен Ди – Билд Ню Дей“, описано подробно в предишното ни разследване.

Потърсен за коментар финансистът Емил Хърсев отговаря, че всичко е законно и няма от какво да се притеснява.

 

Според запознати има връзка между прехвърлените имоти на Ружа Игнатова и тези на Петьо Еврото и жена му Любена. Експерти обаче смятат, че общото е само Емил Хърсев, който е в ролята на посредник на въпросните лица. Същата роля той изпълнява и в много други любопитни сделки с известни политици и хора с петна в биографията.

 

Интересен факт е, че Хърсев бе финансов съветник на бившия служебен премиер и сегашен лидер на новоучредена партия Стефан Янев. Не е ясно кой е препоръчал финансиста на Янев, но според някои слухове, това било дело на задкулисието. Твърди се също, че и в момента Хърсев бил доста близък с Янев и подпомагал със съвети опитите на бившия военен да стигне до властта.

 

Супер странно е, че българската прокуратура досега не проявява никакъв интерес към дейността на Ружа Игнатова на територията на Българи. Нито към връзките й с известни политици, които са разпъвали „чадър“ над нея. Не са проверявани и начините и парите, с които е придобила скъпи имоти, нито фирмите, чрез които е ставало това. Дано сега, когато чужди служби и институции са се захванали да нищят престъпната мрежа и гигантското пране на пари, свързани с Игнатова и нейните авери, включително в България, на светло да излязат прикриваните досега далавери.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 32321 |25.05.2020 Версия на службите: Къро е приютил издирвания за убийство чрез Интерпол Иво Масларов . 37| 28381 |04.12.2018 Политик топи пред US-служби колеги и магистрати, за да спаси себе си . 6| 20144 |29.01.2018 Само във Фрог: Убитият данъчен предупредил приживе службите, че го следят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads