Реклама / Ads
9| 2891 |24.04.2023 НОВИНИ

ЧВК “Вагнер” - замесени в конфликта в Судан?

.
”Вагнер” на Евгений Пригожин вероятно е замесена в конфликта в Судан. Частната армия отрича да е въвлечена. Няма и преки доказателства за присъствието на ЧВК ”Вагнер” в Судан. Въпреки това обаче множество източници на руската редакция на BBC армията на Пригожин има интереси и връзки там и то с двете воюващи страни.
 

Судан изпадна във внезапен конфликт, след като възникна напрежение между армията и паравоенната организация, наречена Сили за бърза поддръжка (RSF). Блокирани бяха хиляди чужденци, включително дипломати, хуманитарни работници. Судан се управлява от генерали, след преврата през октомври 2021 г. Битката се води между армейски части, лоялни на фактическия лидер генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и RSF, командвани от заместник-лидера на Судан Мохамед Хамдан Дагало, известен също като Хемедти. Дагало твърди, че войските му ще продължават да се бият, докато не бъдат превзети всички армейски бази. 


Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин казва, че повече от две години в Судан не е имало нито един боец ​​на компанията. Въпреки това обаче съществуват данни, че наемниците на "готвача на Путин", както е наричан Пригожин, са били на територията на Судан. Европейският съюз и САЩ наложиха и санкции срещу фирми, които работят в Судан и са свързани с Пригожин и частната му армия. 


Смята се, че през 2017 г. тогавашният президент на Судан Омар Башир, обвинен от Международния наказателен съд в геноцида на населението на Дарфур, отлетя за Москва и подписа няколко споразумения с руските власти там, които включват споразумение за създаване на руска военноморска база в Порт Судан на Червено море, както и споразумения за концесии за добив на злато между руската фирма M Invest и суданското министерство на минералите.


Судан е на трето място в Африка по производство на злато.


Министерството на финансите на САЩ смята M Invest и нейното дъщерно дружество Meroe Gold за паравани, които покриват дейностите на "Вагнер" в Судан.


От 2017 г. насам руски и чуждестранни източници многократно публикуваха снимки и видеоклипове, за които се твърди, че изобразяват наемници на Пригожин в страната. Според информацията те са обучавали суданската армия и са помогнали в потушаването на масови протести. 


През 2019 г., когато в Судан избухнаха масови протести срещу президента Омар Башир, Sudan Tribune съобщи, че "руски бойци“ заедно със суданските разузнавателни служби са наблюдавали тези протести. Суданските власти отрекоха това. Според Самуел Рамани, автор на книга за дейността на руснаците в Африка, ЧВК Вагнер е водила пропагандна кампания в подкрепа на президента Башир. Това обаче според Рамани е довело до конфликт с разузнаването на Башир и частната армия на Пригожин е обърнала палачинката като е подкрепила човека от опозицията - генерал Абдел Фатах ал Бурхан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2954 |20.04.2023 Киев: Двойник на Путин е посетил зоната на конфликта в Украйна . 12| 2971 |16.04.2023 “Вагнер” освободи около 100 украински военнопленници за Великден . 0| 2757 |03.04.2023 Още двама ученици са замесени в бомбените заплахи към училище в Пловдив . 5| 3725 |24.03.2023 Експертът Петър Колев: От конфликта със Скопие имат интерес Белград и Москва. Докога ще траем?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads