Реклама / Ads
21| 6365 |06.11.2020 НОВИНИ

COVID-19 у нас: 3754 нови случая на коронавирус , 52 души са починали /следете всичко по темата тук/

.
Новорегистрираните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 3754, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 11 131 теста.
 

И в Габрово затягат мерките срещу COVID-19

 

Областни градове продължават да налагат локално по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19. И в Габрово се въвежда вечерен час за заведенията, а зелен коридор за пазаруване ще бъде осигурен за възрастните сутрин.

 

От утре се забраняват посещенията в ресторанти, барове, сладкарници и подобни след 22:30 ч. За лицата под 60 г. се забранява да пазаруват в магазини, аптеки и т.н. между 8:30 ч. и 10:30 ч. Препоръчва се на възрастните хора да използват дадения им времеви диапазон за покупки.

 

Такива мерки вече се обсъждат на национално ниво, съобщиха вчера от Националния оперативен щаб.

 

НС реши: Съдилищата сами ще определят режима си на работа по време на COVID-19

 

Съдилищата сами ще решават какъв да е режимът им на работа в усложнената епидемична обстановка. Това решиха депутатите днес при гласуването на промените в Закона за извънредното положение.

 

Новината идва след като в крайна сметка бе оттеглено предложението за съдебна ваканция до края на тази година. Предложението бе посрещнато остро и изкара на площада адвокати, които се обявиха против.

 

Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период да бъдат отсрочени, решиха народните представители.

 

Удължава се срокът за валидност на лични документи

 

Депутатите гласуваха промени в Закона за извънредното положение. С решението се удължава срока на валидност на всички лични документи на българските граждани с половин година.

 

Това изменение ще засегне и българите в чужбина, чиито документи са изтекли - те ще могат да напуснат държавата, в която са, за да се приберат в България, информират от Българската национална телевизия.

 

Решението засяга над 400 хиляди граждани.

 

По данни на външното ни министерство 48 държави са изявили готовност да пропускат българи с изтекли документи да се приберат в страната.

 

България в "червения списък" на Норвегия. Осло изисква иска негативен PCR за влизащите в страната българи

 

България влезе в “червения списък” и на Норвегия. Страната ни е посочена като рискова заради ръста на заразени с коронавирус от редица държави. Считано от днес българите, влизащи в Норвегия, ще трябва да представят негативен резултат от направен PCR тест.

 

PCR тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането в страната и трябва да е издаден на език, разбираем за норвежките гранични власти – английски или норвежки.

 

Изискването не се прилага за норвежки граждани и лица с постоянно пребиваване в Норвегия; за транзитно преминаващите лица;за работниците, които редовно влизат в Норвегия от Швеция и Финландия;

 

Вечерен час за заведения и игрални зали в Русе

 

Областният щаб в Русе налага допълнителни ограничения срещу разпространението на COVID-19. Това се налага заради повишения ръст на новозаразените. Крайдунавският град се оказа на четвърто място по брой положителни случаи в цялата страна.

 

Ограничава се работното време на игрални зали, заведения за хранене и развлечения. Те няма да обслужват клиенти между 23.35 и 06.00 ч. Освен работното време, ограничения ще има и за допускането на лица. В обектите ще могат да влизат само хора, навършили пълнолетие.

 

Въвежда се "зелен коридор" за хранителните магазини и аптеките и от 9 до 11 часа няма да бъдат допускани хора на по-млада възраст от 60 години. Въвеждането на такава мярка на национално ниво е обект на обсъждане, стана ясно вчера по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

 

Цвета Караянчева: Заради COVID-19 ще гласуваме днес държавния бюджет

 

Депутатите включиха в дневния си ред разглеждане на първо четене на бюджетите на ДОО, НЗОК и на държавата за 2021 г. и решиха да отпадне парламентарният контрол.

 

Предвид епидемичната обстановка, ако вие присъствахте на председателските съвети, щяхте да знаете, че тази тема беше обсъдена и беше взето единодушно решение днес да гледаме тези три точки. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

„Ситуацията е съвсем различна от нормалната ситуация в момента“, посочи тя и добави, че залата е приела този дневен ред и ще се работи по него, освен ако Народното събрание не реши друго.

 

Вчера Закона за държавния бюджет бе разгледан в ресорна комисия, която го прие.

 

Заразените с коронавирус до момента вече са 68 345. Активните случаи са 44 118.


52 души са загубили битката с болеста за последните 24 часа. С тях общият брой на смъртните случаи става 1518.


За 24 часа оздравелите са 762. Общо възстановилите се от Ковид-19 са 22 709.

 

Шефката на РЗИ - София в 10-дневна карантина


За десет дни столичната Регионална здравна инспекция за втори път остана без директор. След като на 26 октомври д-р Данчо Пенчев подаде оставка, сега и наследилата го на поста д-р Илонка Маева няма да може да изпълнява задълженията си, съобщи kmeta.bg.

 

Причина за това е бушуващия коронавирус, който е заразил част от семейството й, което автоматично я праща под карантина. Д-р Маева е с отрицанелен PCR тест, но със симптоми. Д-р Маева работи в столичната Регионална здравна инспекция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6111 |05.11.2020 Договорът за новите военни кораби става факт до дни . 15| 5951 |05.11.2020 Безплатен PCR само при доказани 5 симптома на COVID-19 . 3| 6424 |05.11.2020 Deutsche Welle: Учени откриха нови разновидности на COVID-19 . 9| 4921 |05.11.2020 Републиканци за България: Незабавно свикване на КСНС заради ескалиращата ситуация с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads