Реклама / Ads
22| 7063 |05.11.2020 НОВИНИ

COVID-19 у нас: Отново над 4000 заразени за денонощие /следете тук всичко по темата/

.
Отново над 4000 заразени с коронавирус са били регистрирани за изминалото денонощие. От направените 13 203 PCR теста 4054 са били положителни или почти 33%. Това показват данните на Единния информационен портал.
 

Така общо потвърдените случаи на коронавирус в страната до момента стават 64 591. Активни от тях са 41 178.

 

В болница се намират 3 191 пациенти. В интензивни структури са настанени 239.

403 души са били излекувани за изминалото денонощие. Жертвите на инфекцията за последните 24 часа са 54.

 

Всичко по темата днес следете тук.

 

 

Болницата в Шумен вече е препълнена с пациенти с коронавирус и не може да приема нови


Болницата в Шумен вече е препълнена с пациенти с коронавирус и не може да приема нови. През изминалата нощ дори се е стигнало до връщане на хора. Заради кризата в болничното заведение в града пристигна заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Над 220 са пациентите, настанени в COVID-отделенията на шуменската болница. Броят на диагностицираните продължава да расте, а местата, освобождавани от изписани пациенти, не могат да поемат новите. Затова се обсъжда дори и вариант – пациенти с подобрение да бъдат изпращани за домашно лечение, преди да са напълно оздравели. Друга опция е – пациентите да бъдат насочвани в лечебни заведения от съседни области, като вече има съгласие от две по-малки болници. В шуменската болница има разкрити 189 легла за лечение на коронавирус, всички те обаче са заети.

 

„Снощи имаме върнати пациенти. Приехме онези, които бяха в критично състояние. На останалите взехме телефонните номера и ги върнахме вкъщи. Ако се почувстват зле, да ги приемем. Аз днес вече мога единствено да приема толкова, колкото се изписват. Нямам възможност да разкрия нови сектори”, посочи директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

 

Лекарка от Тутракан почина от коронавирус

 

Пореден лекар у нас загуби битката с коронавируса, съобщиха от Български лекарски съюз. Почина неврологът в МБАЛ Тутракан - д-р Стефка Мишева.

"С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашата колежка, която на 63 години загуби битката с коварната болест COVID-19. Д-р Мишева ни напусна, но с достойнство изпълняваше своя морален и професионален дълг. На нейните грижи десетилетия разчитаха пациенти от Тутракан и Русе", пишат от БЛС.

976 са лекарите у нас, заразени с коронавирус.

 

Още четири болници с пизив за  помощ - имат нужда от доброволци

 

Още четири болници имат нужда от доброволци - студенти по медицина, съобщиха от Българския лекарски съюз. Лечебните заведения, в които доброволците могат да подадат документите си за кандидатстване, са "Св. Иван Рилски"-Разград; "Рахила Ангелова"-Перник; Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров"; МБАЛ-Пазарджик. Досега по обяви на болниците са кандидатствали 80 доброволци. 

 

Почина 27-годишна жена с COVID-19

 

27-годишна жена от Кирковско с COVID-19 е починала днес. Тя е била с пневмония и сериозни придружаващи заболявания, съобщиха от Областния кризисен щаб в Кърджали след заседание.

 

38 са пациентите с коронавирус, настанени в областната болница в Кърджали. Седем души са приети в общинската болница в Момчилград, един - в Крумовград, двама - в Ардино, съобщи областният управител Никола Чанев.  По думите му 860 души са поставени под карантина; 474 са на домашно лечение, 36 са хоспитализирани.

 

 Домът за стари хора в село Попица е под карантина

 

Карантина е наложена на Дома за стари хора в село Попица, където са установени след PCR- тестове положителни за заразяване с коронавирус 17 потребители, медицинска сестра и санитарка, съобщиха от община Бяла Слатина. Информацията е публикувана на официалната интернет страница на общината. Днес заради усложнената обстановка е заседавал извънредно Общинският щаб за борба с острите респираторни болести. На заседанието освен карантината, са взети решения и за въвеждане на допълнителни мерки срещу разпространяване на заболяването в социалното заведение и извън него.

 

Домуващите- с положителен резултат, контактни или незаразени, се разделят и настаняват в трите къщи на Дома за стари хора. Тези от далите положителен резултат от теста, които проявят симптоми на заболяването, ще бъдат незабавно хоспитализирани. В структурата на многопрофилната болница за активно лечение в Бяла Слатина е единственото запазено досега специализирано инфекциозно отделение в област Враца.

 

Изследват за COVID-19 над 200 души в социален дом в Твърдица

 

Над 200 души, потребители в социалния дом за мъже с умствена изостаналост в Твърдица, ще бъдат изследвани днес за COVID-19, съобщават от Областния кризисен щаб.

До момента положителни са 31 души от персонала и 3-ма домуващи. През последното денонощие са регистрирани 86 нови случая на COVID-19 в областта.

 

Вирусът в областта се разпространява дифузно. Няма концентрация на огнища в един квартал или улица, съобщават още от щаба. Голяма част от новите случаи на заразени са предимно от Сливен и Твърдица. 12 души от тях са се инфектирали в семейна среда.

През последното денонощие е починал пациент на 68 години, със сърдечно заболяване.

Към момента активните случаи на коронавирусни инфекции в областта са 523.

 

Най-много са заболелите в община Сливен - 332, от които 287 в града.

Седем нощни заведения са затворени след проверки на полицията за спазване на мерките. Съставени са и 12 акта в Сливен за неносене на предпазни маски за лице.

 

Нови мерки срещу COVID-19 готвят от НОЩ

 

Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас готвят от Националния оперативен щаб. Те предвиждат вечерен час за заведенията, зелен коридор за пазар на пенсионерите и други.

 

Предложенията са на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Те ще бъдат обсъдени с експертните съвети днес и евентуално прецизирани в заповеди на здравния министър.

 

Повече за предложенията може да четете тук.

 

Троен ръст на заразените с коронавирус в Кюстендил

 

Тройно увеличение на заразени с коронавирус отчитат от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. За последните 24 часа в града са регистрирани 98 случая на COVID-19.

 

В общинска администрация са постъпили сигнали на граждани за неспазване на мерките в големите хипермаркети, където пазаруващи не носят правилно маските за лице. По този повод кметът Паунов призова гражданите да спазват мерките, за да се ограничат случаите на новозаразени.

 

Към момента в общинската болница в Дупница са настанени 22 души, информират от Българската национална телевизия.

 

8 от пациентите са в по-тежко състояние и са на кислородна терапия. В COVID отделението в Многопрофилната болница в Кюстендил са настанени 27 души, като капацитетът на отделението е почти запълнен. Един от пациентите е в много тежко състояние, подложен е на респираторно дишане. Мъж на 84 години е загубил битката с коварната болест.

 

Здравният министър: Само здравият разум ще ни спаси. Нищо друго

 

Само здравият разум ще ни спаси, нищо друго. Апелирам да се спазват мерките. Ако не вярваме в заповедите, не вярваме в лекарите, няма да постигнем целта си да намалим натиска върху здравната система.

 

Това заяви по време на брифинг министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

Какво още каза, четете тук.

 

Директорът на Александровска болница: Имагинерно е предложението с хотелите

 

Имагинерно е предложението хотели да се обособят за карантиниране на пациенти с коронавирус.

 

Така директорът на УМБАЛ “Александровска” проф. Борис Богов коментира идеята, която бе оповестена от премиера Борисов и министъра на туризма Марияна Николова. Думите му дойдоха от ефира на Българската национална телевизия.

 

Той посочи като проблемен факта, че големите болници се натоварват с основния поток от болни от COVID-19 и призова лечебните заведения по места също да влязат в битката с инфекцията.

 

Повече по темата четете тук.

 

Математик: Заразата се разпространява неконтролируемо. Ще надхвърлим 100 починали дневно

 

Притеснителна прогноза в ефира на bTV направи математикът Петър Велков.

 

Той заяви, че има проблем с проследяването на контактните на заразени с коронавирус лица и категорично посочи, че COVID-19 се разпространява неконтролируемо в страната.

 

Заявката на премиера Бойко Борисов, че държавата няма да бъде затваряна, математикът определи като "неадекватна".

 

Какво каза още Велков, вижте тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5481 |04.11.2020 Вижте в кои болници в София се разкриват още легла за пациенти с COVID-19 . 4| 4741 |04.11.2020 Само след бърз тест срещу COVID-19 ще се приема в общинските болници в София . 8| 4531 |04.11.2020 Сетиха се! Обособяват специализирани болници за лечение на COVID-19 . 6| 4970 |04.11.2020 Поредна трагедия заради липса на легла в София - мъж с COVID-19 почина след отказан прием

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads