Реклама / Ads
4| 2818 |05.01.2023 НОВИНИ

COVID-19 се завръща! Еврокомисията с препоръки за пътуващите от и до Китай

.
През последните седмици броят на случаите на COVID-19 в Китай се увеличи значително. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията от извършените изследвания за целогеномно секвениране на проби, взети през м. декември от заболели лица в Китай, е установено, че вариантите, циркулиращи в Китай, вече циркулират в ЕС и като такива не са предизвикателство за населението на ЕС.

Като се има предвид по-високият имунитет на населението в ЕС/ЕИП, както и предишната поява и последващата замяна на вариантите, които понастоящем циркулират в Китай, с други подварианти на Омикрон в ЕС/ЕИП, не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП.


В тази връзка към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи лица от Китай.


Европейската комисия изготви препоръки за лицата от ЕС/ЕИП, на които предстои пътуване до Китай, както и за лицата, пристигащи от Китай в държави членки на ЕС/ЕИП, за спазване на основните противоепидемични мерки като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа дистанция.


Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС всички пътници да носят защитни маски за лице от висок клас. Всяко завърнало се от Китай лице, което прояви симптоми на COVID-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ за диагностика и лечение.


Ваксинацията и повишаването на броя на ваксинираните лица остава важна част от мерките за контрол на заболяването.


Препоръки за лицата, пътуващи до или пристигащи от Китай:


- Преди заминаване всички пътници следва да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу COVID-19, включително бустерни дози.
- По време на пътуване маските за лице са сред най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.
- Лицата с хронични заболявания следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки. На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска.
- Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни; да спазват добра хигиена на ръцете; да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси.

 

България засега няма да въвежда ограничителни мерки срещу COVID-19 спрямо пристигащи от Китай. Това съобщиха от министерството на здравеопазването.


Оттам посочват, че въпреки значителното увеличение на заразените в азиатската държава, не се очаква това да повлияе на епидемичната ситуация в европейските държави, предвид по-високия имунитет на населението и смяната на вариантите на вируса в тези държави.


МЗ информира, че циркулиращите в Китай подварианти на вируса не представляват заплаха за населението. По тази причина не се налага въвеждането на нови ограничителни мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2721 |05.01.2023 253 нови случая на COVID-19 у нас . 0| 2740 |04.01.2023 СЗО скастри Китай. Данните за разпространението на COVID-19 не са адекватни . 3| 2768 |04.01.2023 Китай обеща ”окончателна победа” над COVID-19 . 0| 2576 |03.01.2023 74 новозаразени с COVID-19 у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads