Реклама / Ads
4| 4301 |20.11.2019 НОВИНИ

Даже коалицията ”Цацаров” не успя да измъдри реални победи срещу корупцията

.
Депутати от управяващите клики и възторжени поклонници на несменяемата Цацаратура Източник: БГНЕС
След неистови усилия депутати от управляващите клики и котерии не успяха да открият сериозни успехи на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров в борбата срещу корупцията в държавния апарат. В мотивите към кандидатурата му за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е казано, че ”значителни действия бяха извършени именно в мандата на настоящия главен прокурор в насока противодействие на корупцията”.
 

Действията на главния прокурор са изброени почти дословно, а на очи се набива липсата на окончателни присъда. При това положение активността на Цацаров се измерва с издадените от него административни актове.

 

Управляващите посочват, че напредъкът в борбата с корупцията е бил толкова значителен, че Европейската комисия стигнала до извода да бъде прекратено наблюдението върху България.

 

В доклада на ЕК обаче изрично е казано само за очакване на "солидни" резултати и окончателни присъди срещу корупцията по върховете на властта.

 

"Предстоящото назначение на нов шеф на антикорупционната агенция ще бъде важен тест за възможностите на Народното събрание да организира прозрачна и базирана върху заслуги процедура, която да ограничи съмненията и да спомогне за възстановяване на доверието в тази ключова институция", се казва в доклада на ЕК.

 

Не бива да забравяме, че цели седем години Сотир Цацаров бе едноличен шеф на прокуратурата, която се е закотвила на дъното на общественото доверие.

 

"Смятаме, че настоящият главен прокурор притежава необходимите качества за постигане на тези цели и за ефективно изпълнение на правомощията по Закона за КПКОНПИ", се казва в мотивите на депутатите от ГЕРБ, ВМРО и "Атака", които издигнаха Цацаров.

 

Само за първите 7 месеца на 2019 г. българската прокуратура е била осъдена да заплати 700 000 лв. на пострадали от действията й граждани по 47 дела по Закона за отговорността на държавата. Решенията по посочените дела са минали през Върховния касационен съд и са влезли в сила.

 

"Народните избраници" твърдят, че Сотир Цацаров притежава и много добър опит като административен ръководител първоначално на районен и на окръжен съд, а впоследствие и като шеф на държавното обвинение.

 

Другата му безспорна заслуга била, че даде старт на процеса за закриване на слабо натоварените прокуратури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9356 |21.09.2019 Береану: Шефът на БНР е глупав, не става даже за маша на управляващите . 5| 4705 |10.09.2019 Симеонов: Разтурваме коалицията, ако има изборни манипулации в Пловдив . 3| 4322 |28.06.2019 Каракачанов за разнобоя в коалицията за ремонта на СУ-25 . 12| 4807 |07.06.2019 Каракачанов: Като на Сидеров не му харесва коалицията – става, сдава и си заминава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads