Реклама / Ads
10| 8309 |04.01.2022 НОВИНИ

Готов ли е Цацаров да козирува на Гешев?

.
Сотир Цацаров, Иван Гешев
Ще стане ли бившият главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров подчинен на своя наследник Иван Гешев? Или накратко казано – готов ли е да му клекне? Отговорът е положителен, ако директорът на Антикорупционната служба бъде сменен, така както се зарекоха да направят новите управляващи.
 

Според правилата, ако се стигне до отстраняването на Сотир Цацаров от началническия пост, той трябва да се върне на работа във Върховна касационна прокуратура /ВКП/. Това означава, че Гешев ще трябва да го ръководи, което поставя двамата в твърде деликатно положение. Най-малкото заради факта, че юристи и до днес се шегуват с огромната ножица в правната култура между двамата, която не е в полза на Гешев, естествено.

 

В края на 2019 г., след като изтече мандатът на Цацаров като главен прокурор, прокурорската колегия на ВСС единодушно с 9 гласа „за“ го преназначи за прокурор във ВКП. Всъщност според Закона за съдебната власт тогава Цацаров имаше две възможности - да се върне на длъжността, заемана преди избора му или на равна по степен. Така вместо да стане отново съдия в Окръжен съд-Пловдив, той предпочете да е държавен обвинител. Броени дни по-късно НС го избра за шеф на КПКОНПИ, като стажът му там се счита за юридически.

 

Има и друг хипотетичен вариант за бъдещето на Сотир Цацаров, при който Гешев може да го предложи за свой заместник. При сегашната конструкция на ВСС, подвластна изцяло на старото статукво, това предложение ще мине лесно, но отново ще постави Цацаров в зависимост от Гешев. Идеята тандемът Гешев - Цацаров да застане начело на прокуратурата изглежда твърде несигурна най-вече заради категоричните заявки на управляващите, че макар и по-трудно, обвинител №1 рано или късно също ще бъде сменен. Не е изключено появата на подобна конфигурация да отключи нова вълна на обществено недоволство. Да не забравяме, че оставката на Гешев бе искана заедно с тази на Борисов по време на протестите.

 

Трети вариант, който също е възможен, е Цацаров да напусне съдебната власт и да се отдаде на изцяло друго поприще. Според източници на Фрог нюз много скоро – дори още този месец, ще стане ясно в каква посока ще поеме Сотир Цацаров, добил известност с: „Не ми се подхилквай, ти си го избра“. Реплика, казана по негов адрес от ексградския прокурор на София Николай Кокинов към бившия премиер Бойко Борисов.  

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8628 |30.12.2021 Радан Кънев: Ако ще махнем Цацаров и Гешев, за да сложим нови бухалки, това не е реформа . 41| 4015 |26.12.2021 ЕС е готов със санкциите срещу Русия заради Украйна . 1| 8828 |23.12.2021 Политологът Милен Любенов: Смяната на Гешев зависи от промяна на ВСС, Цацаров си тръгва през януари . 8| 4849 |23.12.2021 Николай Хаджигенов е готов да поеме безвъзмездно защитата на директора на ГДБОП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads