Реклама / Ads
1| 3750 |22.03.2023 НОВИНИ

Дали Макрон може да е като Едит Пиаф? Не съжалява за пенсионната реформа, въпреки протестите

.
Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че е изключително необходим непопулярният нов закон, който повишава възрастта за пенсиониране и подчерта, че той ще влезе в сила до края на годината, съобщават световните агенции. Макрон заяви, че реформата ”не е лукс, не е удоволствие, тя е необходимост”, като подчерта, че се надява да влезе в сила до края на годината. Той каза, че ”не съжалява” за предложената пенсионна реформа. Остава отворен въпросът: ”Дали Макрон ще успее да се справи с недоволството на французите?” Досега единствено Пиаф заяви: ”Не, за нищо не съжалявам.”
 

Посочвайки, че "не съжалява" за предложената от него пенсионна реформа, той добави, че иска да подобри напрегнатите отношения с профсъюзите и да ги включи повече в бъдещи реформи по теми, включително преквалификация за тези, които заемат тежки работни места. "Мислите ли, че ми харесва да правя тази пенсионна реформа? Не!", каза Макрон в интервю за френските медии. "Но няма сто начина за балансиране на сметките... тази реформа е необходима."

 

"Можех да замета праха под килима, както направиха мнозина президенти преди мен", отбеляза Макрон, посочвайки, че пенсионната система вече не е балансирана и броят на пенсионерите трябва да достигне 20 милиона до 2030 г. "Правя го от чувство за отговорност." Докато правителството прокарваше в парламента пенсионната реформа, протестите срещу законопроекта, удължаващ възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, събра огромни, мирни тълпи на митинги, организирани от синдикатите.

 

След решението на правителството да заобиколи гласуването му в парламента през миналата седмица, спонтанните протести в Париж и на други места доведоха до подпалване на кофи за боклук и барикади всяка вечер на фона на сблъсъци с полицията.

Протестиращи в сряда блокираха гари в южните градове Ница и Тулуза. Това, наред с непрекъснатите стачки, които засягат петролните депа, обществения транспорт и сметосъбирането, представлява най-сериозното предизвикателство пред авторитета на президента центрист след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години.

 

Профсъюзите обявиха още един национален ден на стачки и демонстрации в четвъртък.

Макрон каза, че това, което той нарече "екстремно насилие", е неприемливо, но той уважава правото на мирни протести. Не се предвиждат нито промени в правителството, нито предсрочни избори, а по-скоро опит за връщане на инициативата с мерки за по-добро включване на гражданите и синдикатите във вземането на решения, посочиха политически лидери от лагера на Макрон.

 

Докато опозицията призова Макрон да уволни своя премиер Елизабет Борн, която беше в челните редици на пенсионната реформа, Макрон я подкрепи в интервюто за двете френски телевизии, като каза, че я е натоварил със задачата да разшири допълнително мнозинството в подкрепа на законопроекта.

 

Лагерът на Макрон загуби мнозинството си в долната камара на парламента на изборите миналата година. "Елизабет Борн има моето доверие да ръководи този правителствен екип и да изгради законодателна програма за по-малко закони, които са по-кратки и с по-ясни текстове", както и "да продължи да разширява това мнозинство, доколкото може", посочи в интервюто френският президент.

 

Проучванията показват, че голямо мнозинство от французите са против пенсионното законодателство, както и решението на правителството да прокара законопроекта без гласуването му в парламента. Макрон обаче заяви, че остава на твърда позиция:

"Измежду краткосрочните проучвания и обществения интерес на страната, аз избирам обществения интерес... няма да толерираме никакво лошо поведение", каза той и добави: "Нямаме право на застой или неподвижност".

 

Макрон също така призна, че у хората има "усещане за несправедливост" и че работещите хора смятат, че те са тези, от които се иска да положат повече усилия, докато бизнесът печели. "Има тази степен на цинизъм, когато имаме големи корпорации, които генерират свръхпечалби и използват тези средства, за да изкупуват обратно собствените си акции", каза той. "Ще помоля правителството да работи по този въпрос, така че тези средства, когато компаниите имат свръхпечалби, с които са готови да изкупят обратно собствените си акции, тогава техните служители да се възползват от това".

 

Той цитира и правителствения данък върху печалбите на енергийните компании, за да се финансира ценовия тавана, но не се ангажира с бъдещ данък върху "свръхпечалбите", казвайки, че "трябва да намерим правилната система, те (компаниите) трябва да плащат повече на своите служители, трябва да има повече принос към това усилие".

 

Остава отворен въпросът: "Дали Макрон ще успее да се справи с недоволството на французите?" Досега единствено Пиаф заяви: "Не съжалявам за нищо." Откъс от нея:

 

Не, за нищо не съжалявам.
Нито за доброто, което са ми направили,
Нито за лошото.

...

Всичко е платено, изметено, забравено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2999 |22.03.2023 КНСБ събра 10 000 лв. за пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия . 0| 3698 |21.03.2023 Стефан Манов от Франция: Макрон ще се опита да тушира гражданското недоволство чрез социален дебат . 1| 3156 |21.03.2023 Лъчезар Богданов за еврозоната: Разговорът се политизира в посока дали ще фалираме, дали ще обеднеем . 10| 14344 |20.03.2023 Секс, скандали и спорт: Всичко това тук и сега!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads