Реклама / Ads
45| 6186 |15.07.2018 НОВИНИ

Дамян Илиев: Правя всичко по правилата, чумата е доказана, опасна е и може да обхване цяла България

.
Дамян Илиев
Без сегашните мерки, вървим към чума. Доказахме я и у нас и във Франция. Там потвърдиха нашия резултат. Няма нужда повече проби да се изпращат. Въпреки това сме изпратили още. Изледвани са 6000 проби. Мерките са ограничителни по отношение на животни и продукция. И в зоните на огнища се предприемат мерки на евтаназия на стадата, които са контактували с огнището. Това обясни на пресконференция шефът на БАБХ Дамян Илиев.
 

Има една система за доказване на заболяването. За всеки вид вирус се взима извадка от проби. Като вземем тези проби и  ако в тях се установи вирус, 95 процента е сигурно, че животните ще се разболеят. Това е световна практика.

 

Когато обявихме пред ЕК, че има чума по дребните животни, те определиха две области, за които да има икономическа санкции. След като започнахме с мерките, се договорихме тези санкции да се налагат само за общините по границата. Стараем се да не нарушаваме това правило.  За да се прилагат мерките по евтаназията, има правила, които трябва да се изпълнят сега и веднага. Защото рискът от разпространение на заболяването е много голям.

 

 От ЕК в понеделник ще проверят дали са били добри нашите действия, за да запазим статуса само за общините по границата. Ако сметнат, че контролът не е достатъчен, ще се върнат и ограничителните санкции и за Ямбол и Бургас. Водещ вирусолог ще ни посети. Така ще можем добре да нагласим действията си, за да не влезе заболяването в страната.

 

Ваксина има. На територията на ЕС тя е забранена. Ако сложим такава ваксина и създаден предполагаем пръстен за животни с антитела и неболедуващи от чума, рискът е, че под тази ваксинация, вирусът си стои. Санкцията за такава страна са две години.

Даже, ако ваксинираме тази лента, санкциите ще са същите и то за много дълъг период. Ако удържим положението в момента, санкциите ще са само 6 месеца, т. е до Нова година.

 

Може да излязат и нови огнища, защото чакаме още резултати. Намерели сме животни в багажници, за да бъдат изкарани и продадени. Отговорността на стопаните стои като огромен проблем.

 

При първата регистрация на огнище, събрахме кметове и фермери, за да обясним за какво става дума. При разговори с фермерите, има случаи при които казват, че не знаят. Тук е големият проблем-хората имат основание да казват, че не са информирани. Но  никой няма право да движи животни без наше разрешение. Това е фундаментално забранено. Не може никой да продава и да движи животни без наше знание.  Трябва да знаем къде отиват животните и къде са продадени. Не е резонно да се нарушава законодателството.

 

От днес има три-четири случая на хора, които се опитват нелегално да изкарат животните от 10 километровата зона. Съмнения за наличието на зоболяването е несъстоятелна. Ние сме компетентни органи  и  правим нещата както трябва. Заболяването е ново. В Турция заболяването е от 2005 година. Страната е обявена за епидемична. У нас заболяването е открито в 6 общини с шест села. В Шарково са два обекта. Това е особено опасно заболяване.

 

В Шарково има още 400 животни, които трябва да се евтаназирани. Те са последните животни. Цялото село там е обявено като огнище. Тези животни са в контакт по между си. Шарково е потенциален риск за разпространение на заразата. Това може да се разнесе и към други населени места.

 

Не съм съгласен, че не сме информирали. Ако ми поискат  оставката, веднага ще я имат. На лекарите им трябва помощен персонал. Роми не правят евтаназия. Само лекарите я правят. Става с инжекция евтаназията. Има хора, които са наети за помагане.

Ние предприемаме стъпки, за да не се случи повече болестта. Една от най-големите лаборатории в света изпусна вирус, където са стриктни мерките. Наложи се евтаназия на много животни в Англия. Ако някой иска да се разшири заболяването, това е друг разговор.

 

Основната версия за огнището е пренос на животни. Или пренос посредством мигранти. Заболяването е ново за ЕС. Не е изучено.  Първата заповед е на 25-ти за Воден. Наш протокол за изследване е  от 19-ти, а от френската лаборатория  -е на 23-ти. Тиражира се решение на ЕК за районите, които са под контрол. 

 

Има две решения на ЕС. В едното се казва, че млякото трябва да се преработва при много висока  температура и да не напуска региона.  Така е и случаят с месото-животните да се заколят и да не напускат територията. Това е първото решение за цялата ямболска област. Второто решение касае не цялата област, а общините. Второто решение  е от 4-ти.

 

Гаранция за карантина при вируси не звучи безопасно . Звучи опасни. Животните пасат на едно място. Те са опасни. Това е основание за предприемане на мерки. Как ще се осъществи биосигурност?! Вирусът при карантина може да излезе и да зарази други стада. Ако не се съобразим с правилата, никой няма да признае, че мерките ни са ефективни. Страните в цял свят са подписали такива правила. Страните, които не го правят, са в червената зона. Стопаните не ни пречат.

 

Вие видяхте кои са били на срещите ни. Имаше напрежение, защото хората не знаеха как ще бъдат компенсирани. Компенсацията трябва да се направи по правила. Ще дадем повече от това, което е предвидено. Европа ще ни компенсира загубите. Ако обаче дойдат на проверка и ни кажат, че не сме направили нещата както трябва, няма да ни дадат помощ. Намерението на министъра е да даде 190 лева на овца.

 

Имаше хора, които защитаваха фермерите. Това са страшни загуби. Но зад нас стоят 1,3 млн. животни в цялата страна. Ако не гарантираме здравето на останалите животни, аз не мога да го направя. Около 300 хиляди уязвими животни има около границата с Турция. Не си мислете, че сме някакви, които обичат да убиват животни. По време на следването си, не си спомням някой да ми е казвал, че ще евтаназирам животни. Цял живот се занимавам с животни. 20 години съм бил лекар. Няма такъв лекар, който да убива животни. В много посоки към нас вървят обвинение: „ Вие много се кефите“. Ако отидете да видите как се прави това нещо, надали някой се „кефи“. Много е трудно в този район с работната ръка. Има нелегално движение на животни заради цените.

 

За оставката съм готов. Но съм твърд, че правим всичко правилно и професионално. Сигурно не всички стопани сме информирали. Ние сме институция, която в много страни мерките са ветеринарно-полицейски. Не винаги информацията ни помага, защото има хора, които след като разберат, крият животните. Основният ни сътрудник е полицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3781 |12.07.2018 Николай Ненчeв се изправя пред Tемида заради МиГ-29 . 4| 4178 |29.06.2018 Решение!!! ЕС ще се справя с миграцията с повече пари . 1| 4551 |08.06.2018 Контрера за София прайд: Опитват да правят политика от креватни изпълнения . 1| 4601 |05.06.2018 Джигити си правят гонки в училищен двор в Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads