Реклама / Ads
2| 5132 |03.12.2015 НОВИНИ

Данък "Перник" или подобни няма да видят бял свят

.
Пламен Димитров
Категорично против съм въвеждането на т. нар. данък „Перник”. При идеята за Европейски съюз, свободно движение на хора и капитали, да въведеш данък „Перник”, данък „Благоевград” или такса „Свищов”, е много наивно, заяви по БТВ Мартин Димитров от Реформаторския блок.
 

Софиянец съм, но вярвам в свободното движение на автомобили, а не в софийското жителство. И ние си караме колите в Брюксел, допълни той. Според реформатора за отпушването на движението в столицата ще помогнат разширението на метрото, нови надлези, подлези, нови пътища, а не дискриминационни предложение като данък „Перник”.

 

Не е сериозно да обсъждаме тази идея и тя няма да види бял свят, обяви и президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му местната власт има нужда от повече приходи. Синдикалистът напомни, че едва около 30 общини от всички 264 се издържат само – имат повече приходи, отколкото разходи. Според него пътят е във въвеждане на по-високи данъци върху имуществото, както и въвеждане на данък върху трансакциите и спестяванията.

 

Според Мартин Димитров категорично не трябва да се увеличават данъците. Относно призива на премиера Бойко Борисов големите общини да увеличат местните данъци, реформаторът коментира, че големите общини трябва да си събират данъците и да оптимизират работата.

 

Според политикът плюсовете на приетия вчера от парламента бюджет за 2016 година е, че не са увеличени данъците, че са отпаднали дразнещи данъци като данък „градинка” и данък „уикенд”.

 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров проблем е, че не е предвидена в бюджета държавна гаранция за сектор „Енергетика”. 3.8 млрд. лв. са задълженията в този сектор, заради изискване на Европейския съюз от 1 април догодина най-късно България трябва да либерализира пазара, което означава поскъпване на тока с 15-20%. По думите му в системата всяка година е заложен дефицит от 400 млн. лв., защото БЕХ плаща на американските централи 1 млрд. лв., а печели от продажбата на този ток 600 млн. лв.

 

Мартин Димитров също смята, че Министерството на финансите трябва да даде държавна гаранция на БЕХ. Той вижда проблем и във „вратичката” с продажбата на биомаса и от нея може да се натрупа дефицит от 200 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4538 |29.11.2015 Доц. Красен Станчев: Данък “вредни храни” е най-лошата идея от 1879 г. насам . 10| 6702 |29.11.2015 Каролев: Борисов да изтегли ушите на П. Москов за данък „вредни храни“ . 1| 4513 |26.11.2015 64% от българите не одобряват въвеждането на данък „вредни храни“ . 4| 4992 |19.11.2015 Без данък „градина” и данък „уикенд”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads