Реклама / Ads
5| 9906 |19.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Даниел Божилов за Фрог: Ако Гешев иска да е борец за справедливост, да каже цялата истина

.
Даниел Божилов
Ако Гешев държи да се представя за борец за справедливост редно е да каже цялата истина. Така съпредседателят на НПО ”Ние, гражданите”, което обединява надгарантираните вложители на КТБ, коментира изказването на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че военният завод ”Дунарит” трябва да бъде върнат на банката, за да получат те парите си.
 

Преди години някой беше казал, че половината истина често е най-голямата лъжа. С нескрит интерес следя изявите на прокурор Гешев във връзка с репресиите срещу Емилиан Гебрев и поредния опит да се овладее военния завод „Дунарит“ от правилните хора. Припяват му и подробно го отразяват медиите, които обществото свързва с Делян Пеевски. Някои от тях, като тази на Блъсков, сериозни длъжници на „КТБ“ и на вложителите, заяви Божилов.

 

От изявите на Гешев се потвърждават факти и обстоятелства които ние непрекъснато казваме и повтаряме – че завод „Дунарит“ е печелившо предприятие, активите му се оценяват на над 300 млн. на година, оборота му е около 160 млн. лв на година, а печалбата висока. Както и че при тези финансови показатели за дружеството никога не е било проблем да обслужва и в крайна сметка да изплати взетия от „КТБ“ кредит от 100 млн. лв. И това е половината истина.

 

Ако Гешев държи да се представя за борец за справедливост редно е да каже цялата истина. Редно е да привика на разпит г-жа Силвия Пенева от „Делойт България“, квесторите Лютов и Костадинчев, както и Иван Искров, Нели Кордовска и другите членове на УС на БНБ, че да обяснят как така се е случило, че при тези активи и тези финансови показатели на „Дунарит“ те са оценили отпуснатите му от „КТБ“ кредити като лоши и несъбираеми, провизирали са ги на 100% и са ги включили с пълния им размер в прословутата дупка от 4,5 млр. лв. в „КТБ“ която послужи за основание да се отнеме лиценза на банката и да се развива тезата от Искров и Йродан Цонев, че „КТБ“ е пирамида.

 

По абсолютно същия начин се постъпи с огромна част на отпуснатите кредити. Примери за това са „Техномаркет“, „БТК“, „НУРТЦ“, завод „Рубин“, ваканционни селища, хотел „Хисаря“ и др. За всички тези предприятия са подадени сигнали към прокуратурата и би трябвало да са известни на прокурора Гешев. Кредитите на тези и доста други предприятия от техния калибър са оценени като необезпечени, респективно като кухи и несъбираеми и са включени в прословутата дупка.

 

Но в тази насока активността на прокурор Гешев е нулева. Производствата по наши сигнали за тези злоупотреби, довели „КТБ“ до изкуствен фалит и ограбване на вложителите са на кота нула. По тях не се работи и никой не желае да работи. А това е другата част на истината. Обществото я знае и поради тази причина по проведено социологическо проучване се установи, че 80% от анкетираните не вярват на тезата на прокуратурата. Но горните въпроси не се задават и не се проверяват нито от Гешев, нито от Блъсков.







Преди минути  Божилов коментира  темата и в профила си във Фейсбук, където много от надгарантиратие вложители споделят мнението му. Ето какво написа той там:

 

По казуса "Дунарит", което е кухо предприятие и част от пирамидата КТБ вече съм разчетворен. Чудя се на кой да вярвам.

 

Цветан Василев и документите от банката казват и показват, че "Дунарит" е получил 100 млн. кредит и трябва да го върне с лихва на банката. Като са им давали са получили в обезпечение акциите на предприятието, като са оценили, че то е рентабилно и ще си върне кредита. А ако не може е оценено, че "Дунарит" струва 200 млн. и чрез продажбата му кредита ще се покрие.

 

Иван Искров и квесторите на база анализа на Силвия Пенева казва, че "Дунарит" е несъстоятелно предприятие, активите му са завишени и те имат реална стойност от 10 млн. лв. , то не е в състояние да погаси кредита си, а ако бъде продадено в банката ще влязат макс. 10 млн. и за това останалите 90 млн. са несъбираеми и отиват в перото "Дупка".

 

Данчо Ментата от парламентарната трибуна пък каза, че "КТБ" си е чиста пирамида респективно "Дунарит" е куха фирма от отпуснатия кредит в банката няма да влезе нищо.

 

Онзи ден пък прокурор Гешев каза, че "Дунарит" струва 300 млн., прави оборот от 168 млн. на година, реализира печалба от 32 млн. на година, а отделно миналата година платило на банката 60 млн. по този кредит. Но това било криминално, защото чрез отпуснатия му кредит де факто е източило банката.

 

Та на кой да вярвам вече не знам.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7120 |10.01.2019 Даниел Божилов: Далаверата с е-винетките става все по-дълбока . 0| 6964 |07.01.2019 Проф. Иван Илчев пред Фрог: Не празнувам, но в образованието се случват и добри неща . 25| 24420 |03.01.2019 Адв. Кр. Гьошев за Фрог: Ако Борисов съкрати администрацията, ГЕРБ губи изборите! . 20| 15321 |21.12.2018 Октай пред Фрог: Президентът и Доган говорят на един език, подготвят ни за следващия месия на ДС-мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads