Реклама / Ads
2| 5014 |09.05.2019 НОВИНИ

Даниел Божилов за Фрог: Изплащането на пари от КТБ е форсирано предизборно

.
Даниел Божилов
Самото частично плащане се случва цели четири години след изготвяне на списъка на кредиторите в банката, като за този период се използваха всякакви похвати това плащане да бъде забавено максимално дълго. Това, което прави впечатление в случая е, че този процес, след такъв застой, е форсиран предизборно, а подготовката и организацията са на много лошо ниво.
 

Това каза за Фрог Нюз Даниел Божилов, съпредседател на НПО „Ние, гражданите“ - сдружението, което обедини пострадалите от фалита на КТБ вложители. Той коментира обявеното вчера започване на изплащането на суми, включени в първата частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ АД (н). Общата сума, която се разпределя, е в размер на 570 млн. лева.

 

По думите му, чрез това частично плащане, пострадалите вложители ще получат едва около 11% от надгарантираните си влогове. Толкова ще получи и Фонда за гарантиране на влогове, който вероятно ще успее да върне част от теглените заеми за изплащане на гарантираните влогове.  По какъв начин е взето решението изплащането на тези суми да се извършва само от една банка – „Уникредит“ е неясно. Но от първия момент вложителите се сблъскват с редица проблеми. В повечето офиси на „Уникредит“ извън София още не са наясно за начина по който да бъдат извършени транзакциите. От друга страна служителите на банката полагат всички усилия да накарат вложителите да си открият сметка при тях и намират всякакви оправдания да затруднят в максимална степен прехвърлянето на суми по сметки в други банки.

 

От това се налага неприятният извод, че дори и това минимално плащане към кредиторите се извършва по такъв начин, че някой да спечели отново за тяхна сметка.

 

Тази сума за разпределение е доста скромна, особено като се има предвид, че към момента на затваряне на банката касовите наличности са почти толкова. Отделно към момента на затваряне на КТБ банката имаше сериозен портфейл от бързо ликвидни акции и облигации. Реално към момента на отнемане на лиценза бързоликвидните активи в пари и ценни книжа на КТБ по тогавашен курс се оценяваха на близо 1 млрд.

Пет години по-късно и четири години след признаване на вземанията на кредиторите и изготвяне на списък на кредиторите от отчетите на Синдиците на банката се установява, че наличните средства в масата на несъстоятелност са малко над 800 млн. лв., при все, че се обявяват непрекъснато търгове за разпродажба на активите на КТБ и на теория следва да има постъпления. Практически обаче масата на несъстоятелността не само не се увеличава, а намалява.

 

Фондът за гарантиране на влоговете е уведомяван многократно за съмнителната законосъобразност на действията на Синдиците при организиране на тези търгове, както и във връзка с очевидно многократно занижените цени на които се продават активите (някой от тях се продават на цена между 5 и 10% от пазарната стойност), но реакция от най-големия кредитор, който същевременно е назначил синдиците и следва да упражнява контрол върху дейността им няма. Очевидно е, че Фондът не полага усилия да възстанови изплатеното от него. А по този начин се увреждат и останалите кредитори на банката – основно нейните вложители.

 

След многократните изменения на закона от триото Кирилов, Пеевски, Хамид все с благородния мотив, че искат производството по несъстоятелност да върви по-бързо за да може Държавата (Фонда за гарантиране на вземанията, който всъщност не е държавен орган) да получи парите си ефектът е точно обратния. Но до момента въпреки отправяни наши искания за оценка на ефекта от тези многобройни законодателни изменения (много от които са прокарани и със задна дата) реакция от ниКОЙ държавен орган няма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13338 |09.05.2019 Доц. Петър Чолаков за Фрог: Слави е закъснял за политиката . 4| 6693 |08.05.2019 Само във Фрог: Разследват Гигинския манастир за невърнатия кредит от КТБ /документи/ . 3| 10153 |08.05.2019 Само във Фрог: Бисер Лазов иска спецсъдът да отмени заседание по ”Делото КТБ”, защото има юбилей . 3| 5326 |03.05.2019 Явор Гечев за Фрог: Обикновените хора трудно получават пари за къщи за гости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads