Реклама / Ads
0| 3313 |29.05.2022 НОВИНИ

Даниел Лорер: Решени сме да създадем рамка за законови мерки срещу санкционирани по „Магнитски“

.
Даниел Лорер Източник: БГНЕС
Темата антикорупция е основното хапче, което ще излекува България от едно от последните места на законност в Европа. Решени сме да създадем рамката, която да позволява срещу хора със санкции по „закона Магнитски“ да се предприемат законови мерки, за да се намали удара от тях върху българските институции, заяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.
 

„Не липсват заинтересовани лица около темата „Магнитски“, които да саботират усилията на правителството да осветли корупцията. Причината точно в този момент да бъде пусната в общественото пространство някаква заготовка за проектозакон - от многото варианти по темата, за мен е опит да се отклони общественият дебат от това, което е наистина важно. Очевидно е, че няма да приемем никакъв закон, който противоречи на базови европейски правни рамки“, обясни той. Според него „това е удобно разсейване на общественото мнение от основното към метода“.

 

„Дали ще има такъв закон, ще реши Народното събрание“, поясни Лорер.

 

Според него нито прокуратурата, нито КПКОНПИ у нас вършат своята работа и „създаването на допълнителни органи, при положение, че вече два не работят, може би не е най-правилната стратегия“.

 

Една от амбициите на управляващите е да върнат дългосрочните договори за електроенергия на българския пазар, стана ясно още от думите на министъра на иновациите и растежа.

 

„За петте месеца, в които четворната коалиция управлява, сме направили повече, отколкото 10 години ГЕРБ преди това“, отговори Даниел Лорер на критиките на опозицията. По думите му правителството ще реагира адекватно в момента, в които види „непосилна тежест върху българското общество или части от него“.

 

По темата с танкерите с втечнен газ министърът изтъкна, че енергийната зависимост от руски газ е приключила, а двата танкера са първата стъпка в тази посока.

 

„Ни най-малко не сме начело на протеста срещу „Газпром“. Просто нашите договорни плащания дойдоха първи по графиците. По отношение на цените не вярвам да плащаме 30% повече от останалите, газпромските цени. Намирайки дългосрочни договори, „Газпром“ цените ще останат в далечното минало“, обясни той.

 

„Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК, която подготвя пакет с изключения, в който са включени държави като България, нуждаещи се от време за такива санкции“, коментира Лорер новината, че страната ни ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. По думите му това предложение на ЕК ще бъде рамкирано в съответното предложение.

 

„Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво в коалиционното споразумение, приетият технически план не отваря въпроса присъединяваме ли се към еврото или не, кога се присъединяваме, а определя стъпките за успешно приключване на присъединителния процес“, коментира още Даниел Лорер.

 

Според него този технически план няма нужда от парламентарно обсъждане, а темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в „разменна монета“. По думите му датата 1 януари 2024 г. е постижима, ако започнем техническото изпълнение сега.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3215 |26.05.2022 Каримански, ИТН: Защо бързат с националния план за еврото? Отново вкарват проекторешение без да ни информират . 0| 3000 |25.05.2022 Мартин Димитров: Купуването на целия азерски газ е най-доброто решение . 0| 16350 |23.05.2022 Политологът Даниел Смилов: Имахме премиер, който е бил гален от три папи. Кирил Петков – от един . 0| 2943 |23.05.2022 Лорер: От началото на годината чуждите инвестиции са скочили четири пъти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads