Реклама / Ads
0| 4136 |02.06.2016 НОВИНИ

Даниел Митов: Мрежите за нелегален трафик на хора са активни

.
Даниел Митов
Натискът по границите ни е намалял, откакто влезе в сила спогодбата между ЕС и Турция. Това заяви външният министър Даниел Митов на брифинг с вицепремиера и министър на външните работи на Словения Карл Ерявец, който е на посещение в София.
 

Мрежите за нелегален трафик на хора са активни и продължават да се опитват да пробиват европейски граници отвсякъде и през цялото време. Добрата организация по нашите граници виждате, че дава и резултати, посочи Митов, който припомни и организираните учения.

 

България беше първата държава член на ЕС, която подписа протокол за изпълнение на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, което ни дава надежди, че не само самото споразумение ще продължи да се изпълнява, но и че имаме все повече и по-ефективни механизми за реадмисия, за връщане на хора, пресекли незаконно границите ни, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

 

На въпрос дали се притесняват, че Турция може да се откаже от споразумението си с ЕС, Митов отговори, че "всички работим за изпълнение на споразумението". Естествено, обстоятелствата се променят и ние трябва да сме готови за всякакви сценарии. Ненапразно България е призовала за това всички да започнем да мислим за план "Б", посочи министърът.

 

Словенският външен министър Карл Ерявец посочи, че ако двустранният търговски обмен се удвои до 500 млн. евро, ще започне процедурата за откриване на посолство на Словения в България. Ерявец е убеден, че това число е постижимо и очаква скоро да има посолство в София.

 

Митов също изрази убедеността си, че това число по търговския стокообмен ще може да се реализира. По думите му то е свързано с очакването за откриване на посолство на Словения в България, но също така носи полза за всички български граждани, за българския бизнес, както и за словенския.

 

Словения е важен икономически партньор за България, посочи министър Митов. За допълнително стимулиране на двустранните икономически отношения той е предложил да бъде възобновена работата на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, както и да бъде подновена дейността на Българо-словенската търговско-промишлена камара, учредена през 2008 г. в София.

 

Между България и Словения няма открити или спорни въпроси, посочи Даниел Митов, който отбеляза активизирания през последните две години политически диалог и доброто сътрудничеството по регионални въпроси и инициативи.

Двамата министри са обсъдили и мигрантската криза. Добре и тясно сътрудничим, също и в борбата срещу тероризма, посочи Карл Ерявец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4092 |30.05.2016 Д. Митов: Да унищожим мрежите на трафикантите на хора . 9| 4193 |24.05.2016 Даниел Митов води българската делегация в Рим за 24 май . 10| 4031 |18.05.2016 Даниел Вълчев: Управлаващото мнозинство трябва да е с един кандидат-президент . 15| 4576 |12.05.2016 Митов: Първанов почва да киха, когато една държава на североизток се разболее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads