Реклама / Ads
9| 6200 |20.08.2020 НОВИНИ

Даниел Смилов: Единствен обединяващ мотив се явява оставането на власт

.
Даниел Смилов
Възможно е да имаме сглобяване на някакво мнозинство, но не е ясно зад какво ще застане това мнозинство съдържателно, като единствен обединяващ мотив се явява оставането на власт.
 

Това каза политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии пред БНР. Смилов е специалист по сравнително конституционно право.

 

Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически съображения на ГЕРБ. Има план ГЕРБ да остане на власт в следващите няколко месеца – 5-6-7, и този план минава през свикване или поне през опит за свикване на Велико народн.


„Планът за промяна на Конституцията, проектът, е доста несъвършен и самите му вносители, голяма част от тях не са съгласни с основни идеи в него - да речем намаляването на депутатите. По-скоро става дума за една отворена оферта към други представители на мнозинството в парламента – „за“ тази идея: оставането на правителството на власт".

 

Единият фактор е споразумението между партиите в парламента, подчерта Смилов. Политическата слабост на настоящия план на управляващите Смилов вижда в зависимостта от ДПС и това дали от ДПС ще кажат, че се интересуват от ВНС или не.

 

“Ако ДПС каже, че не се интересува от Велико народно събрание, всичко отсега ще лъсне просто като един театър и ще стане съвсем трудно защитимо. Ако пък ДПС каже уклончиво нещо за рестарт, това, което ще стане ясно е, че тази скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС продължава да функционира, което ще доведе отново до ескалация на протеста и мобилизация на протестните настроения".

 

Ако се запазят настоящата масовост и подкрепа за протестите, регистрирана от социолозите, това ще увеличи тяхната политическа тежест, прогнозира политологът и напомни, че 60 на сто от гражданите подкрепят протестите, което по думите му е огромно мнозинство.

 

Протестиращите така или иначе имат представителство, те подкрепят различни партии, голяма част от подкрепата специално в София е за „Демократична България“, други застават зад други опозиционни партии, отбеляза Даниел Смилов. „В този смисъл не е реалистично да се очаква всички тези хора да бъдат събрани под една шапка и да търсят един единствен партиен свой представител".

 

„Управляващите питат с кого да говорят. Всъщност по-важният въпрос е за какво да говорят. Защото това са антикорупционни по своята същност протести“, допълни той. 

Хората повдигат въпроси за 700-те милиона, изчезнали от държавната хазна, за записи, снимки и шкафчета, а вместо по тематиката на протеста, управляващите предлагат на протестиращите разговори по други теми като Конституцията - това е опасно, посочи още Даниел Смилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8423 |14.08.2020 Васил Божков: Единствената му цел е да спечели време . 21| 5579 |14.08.2020 Иван Ченчев: С Нинова БСП е единствената алтернатива за България . 7| 6248 |12.08.2020 Георги Свиленски: Борисов и Гешев са единствените платени организатори на протести . 16| 6151 |11.08.2020 Божков: Борисов и Гешев да вземат единственото правилно решение за България - оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads