Реклама / Ads
2| 3921 |18.04.2017 НОВИНИ

ДАНС се хвали: 50 чиновници и 8 магистрати обвинени за корупция

.
През 2016 г. в резултат от работата на ДАНС по противодействие на корупцията са осъществени множество операции, при които са задържани длъжностни лица от Национална агенция по приходите, Агенция „Митници”, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури”, Българска агенция по безопасност на храните, както и лица, заемащи висши държавни длъжности в местната администрация.
 
Повдигнати  са обвинения срещу  50 лица от държавната администрация, както и са привлечени като обвиняеми 9 магистрати. Това се казва в годишния отчет на ДАНС за 2016 г. От родното ФБР обаче не уточняват колко са осъдените висши чиновници и магистрати за корупция.

Оттам допълват, че служител на ДАНС с ръководни функции е привлечен

също като обвиняем за измама в особено големи размери, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна, на ръководен служител от МВР са повдигнати обвинения за престъпление по служба  и

престъпление против правосъдието във връзка с опитите му за оказване на

влияние върху магистрати  по водено наказателно дело.

От ДАНС отчитат още, че са спрели транзакции на средства, по съмнение за пране на пари, на стойност над 21 млн. евро.

В отчета на агенцията в частта „ Дейност на чужди специални служби България” се посочва неидентифицирана страна, вероятно Русия, която се меси директно в страната.

Поради членството си в ЕС и НАТО и геополитическото си

положение България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави, които възприемат Съюза и Алианса като заплахи за собствената си  сигурност. Наблюдава се активен стремеж за набиране на информация за  развиващите се на наднационално ниво процеси.

Особено внимание се  обръща на събирането на сведения за  кризисни ситуации в страната и за национални

проекти с енергийна насоченост, пише в отчета на ДАНС.

От агенцията се хвалят още, че през 2016 г сме изгонили 22-ма души, съпричастни към терористична дейност.

.

 

.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4490 |18.04.2017 В Белгия искат отпадане на двойното гражданство заради турците . 1| 4056 |07.04.2017 ДАНС ще събира информация от кметовете за бежанците . 0| 3550 |07.04.2017 Българите с турско гражданство могат да гласуват на референдума в Турция . 1| 3743 |28.03.2017 АБВ внася сигнал за ДОСТ до главния прокурор и до ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads