Реклама / Ads
32| 5137 |19.11.2020 НОВИНИ

Дариткова: Коя система в Европа беше подготвена за тази здравна криза?

.
д-р Даниела Дариткова, лидер на ПГ на ГЕРБ
Коя система в Европа беше подготвена за тази здравна криза? Да, ние постоянно обичаме да повтаряме, че нашата е нереформирана. Това се оказа предизвикателство за далеч по-развити и финансирани системи.
 

Това заяви пред bTV лидерът на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя коментира скандалният случай с починалите пациенти на стълбите на COVID болницата в Пловдив.

Дариткова обаче призна - правителството не се е справило с Единната информационна система.

 

"Днешният случай показва организационни проблеми. Надявам се проверката да установи каква е причината, за да не се случи отново. Системата работи така, че да може максимален брой пациенти да получат болнична помощ. Не мисля, че в момента е моментът да говорим за реформи. Можем да се връщаме назад и да упрекваме за много несвършена работа. Сега е важно да се търсят варианти пациентите да получават направления и рецепти електронно. Признавам с цялата отговорност - да, не успяхме да се справим с Единната информационна система в рамките на този мандат", посочи д-р Дариткова.

 

"В никакъв случай не трябва да има решение за задължителна хоспитализация на болните от COVID-19. Но това не касае индикациите за хоспитализация, както се опитаха да внушат някои. Става дума за противоепидемични мерки", посочи още Дариткова.

 

Тя заяви, че ситуацията с разпространението на инфекцията се следи ежедневно и динамично така, че да може да се реагира своевременно. Пълната блокада на държавата в началото на епидемията д-р Дариткова обясни с непознаването на вируса.

 

"Видяхме, че по този начин не може да бъде категорично и окончателно преустановено разпространението на вируса. Смятам, че мерките могат да станат по-силни само тогава, когато болниците не могат да се справят", посочи още Дариткова като допълни, че към момента такава индикация няма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5207 |19.11.2020 Синът на починалия на стълбите на пловдивската COVID болница: Погнусен съм от здравната система . 11| 4271 |19.11.2020 СЗО: Ако се носеха маски, нямаше да са необходими локдауни в Европа . 7| 4661 |19.11.2020 Пиар експерт: Като няма система, има смърт от некадърност, безхаберие и безчовечност . 12| 6197 |18.11.2020 Д-р Стойчо Кацаров: Проблемите на здравната система са от грешните политики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads