Реклама / Ads

0| 2614 |27.03.2022 НОВИНИ

Държавата ще поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна

.
Държавата ще поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Това предвиждат промени в закона за здравото осигуряване, внесени от управляващите.

С тях ще бъде предоставена и възможност украинските бежанци да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка извършена здравна или спешна помощ на бежанците, на които е предоставена временна закрила.


С промените в закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравно осигурени. По този начин се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.


Дава се възможност в срока за предоставена временна закрила на чужденците от Украйна да се даде законова възможност и на тези с двойно чуждо и българско гражданство да се осигуряват в Касата. По този начин те ще ползват при необходимост медицинска помощ наравно с тези със статут на временна закрила.


През закона за здравното осигуряване се прави промяна и в Закона за убежището и бежанците, с която изрично се посочва всички граждани с предоставена временна закрила ползват здравно осигуряване, достъпна медицинска помощ и безплатно медицинско обслужване при условията и реда за българските граждани.


Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.


В момента украинските граждани, бягащи от войната, независимо от статута им, могат да ползват медицинска помощ у нас единствено при спешни състояния или да се възползват от прегледи, които отделни болници и лекари предлагат безвъзмездно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 23851 |27.03.2022 Николай Слатински: Тази путинска дипломатическа мутреса системно обижда обществото, народа и държавата ни... . 0| 2622 |25.03.2022 Държавата дава ваучери по 100 лева на бежанци от Украйна с временна закрила . 0| 4072 |24.03.2022 Сергей Лавров: Полша иска да поеме контрол над Западна Украйна . 0| 2670 |24.03.2022 Лавров: Русия е готова Западът да поеме по пътя на русофобията
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ