Реклама / Ads
0| 2204 |24.07.2024 НОВИНИ

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите

.
Кадър от село Воден, където огънят изпепели десетки къщи Източник: БГНЕС
Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев.
 

"Ще предвидим да има симетричност при настаняването на пострадалите от пожара с настанените украински бежанци. Многократно се постави този въпрос. Предвидили сме да бъдат при същите условия тези, които имат нужда. Докато им се осигурят нормални условия за живеене, да бъдат настанени в същия тип места, при които са настанени украинските бежанци. Надявам се, че ще се успокои обстановката“, обясни премиерът. 





От общините се очаква да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова обясни:


"Те са средства за възстановяване на домовете, например - за купуване на оборудване, техника, перални, телевизори, хладилници. Това зависи от кмета на всяка община. Ние сме изпратили указания какво трябва да бъде, те трябва да бъдат организират да бъдат попълнени съответните искания, за да може възможно в най-кратък срок да бъдат разгледани. Всички искания ежеседмично ще се разглеждат, за да може възможно най-бързо да бъде предоставена помощта на хората".

 

1 милион лева са одобрени от правителството за купуване на така наречените водни джобове за хеликоптерите. 

 

2 милиона лева се предоставят на МВР за горива и консумативи.

 

Спешно ще се купува и техника за пожарната, за целта ще се промени законът за обществените поръчки, обяви Петкова:

 

"Тъй като имаме подкрепата на политическите партии да се премине към директно договаряне и възможно в най-кратки срокове да бъде предоставена тази специализирана техника".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2321 |24.07.2024 Еврокомисията за България: Няма напредък, гарантиращ достатъчно на брой окончателни присъди за корупция . 13| 5358 |24.07.2024 Атентат в Москва: Взривиха колата на руски командир, откъснаха му краката . 5| 2259 |24.07.2024 Пътници в дерайлиралия влак край Своге разказват - усетили разлюляване, скачали от високо . 7| 2297 |24.07.2024 Въздушна тревога за руски дронове събуди жителите на Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads