Реклама / Ads
4| 4563 |12.01.2024 НОВИНИ

Държавата трябва да плати 150 хил. обезщетение заради взрива в “Миджур”

.
Върховният административен съд осъди Министерския съвет на и Министерството на околната среда и водите да заплатят обезщетение в размер на 150 000 лева за вреди, причинени на родствениците на загинала при тежкия производствен инцидент на 1 октомври 2014 г. в завод "Миджур", ведно със законната лихва. Решението на съда е окончателно, съобщиха от ВАС.
 

Делото е по жалба на трима наследници срещу решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове срещу правителството и ековедомството за заплащане на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, причинени със смъртта на тяхната съпруга, майка и дъщеря, в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според ищците Министерският съвет не е предприел мерки за спиране на унищожаването на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени в България от Гърция, въпреки, че четири неправителствени организации са поискали намесата на кабинета. Роднините на загиналите твърдят още, че кабинетът е бездействал за изпълнение на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на страната.


Ищците добавят, че МОСВ не е отнело разрешителното на „Видекс“ АД за експлоатация на завод „Миджур“ в село Горни Лом. А заместник-министърът на околната среда и водите е бил уведомен с писмо за вноса на противопехотни мини и се задължавал да извърши проверка.





Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Законът допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин.


Съдът приема, че условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4693 |12.01.2024 Кубрат Пулев излиза на ринга в София срещу Махмуд Чар за шампионски пояс на WBA . 2| 4813 |12.01.2024 Позиция на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС . 67| 10967 |12.01.2024 Един некролог разкри: Защо подкрепящите МОЧА и Путин у нас, подкрепят и Хитлер . 17| 25062 |12.01.2024 Последната сводка на Британското разузнаване: Русия е безсилна пред украинските дронове на левия бряг на Днепър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads