Реклама / Ads
28| 9718 |01.10.2014 НОВИНИ

Масон е собственик на фирма "Витекс" АД и гръмналата фабрика

.
В гръмналата фабрика, собственост на "Витекс" АД са се произвеждали взривни материали за минната добивна промишленост. Заводът обаче е изпълнявал и услуги по утилизация на мини. Официално хората са работели на две смени, но според местни хора всъщност е имало и трета смяна.
 
Завод “Миджур” е част от бившия военен комплекс “Пима” в Монтана, обявен в ликвидация през 2000 г. Тогава обособени части от него бяха обявени за продажба. Предприятието за взривни вещества в Горни Лом бе продадено на фирма “Миджур 99”, мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, съдружник на Христо Ковачки в мини “Чукурово”. Заводът е най-голямото предприятие в община Чупрене.

рез февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година.

Две експлозии, следствие от пожар, изпепелиха тогавашния цех за производство на тротил, но пострадали нямаше. В завода се унищожават 1 600 000 гръцки мини. След преработката материалите от тях са влагани в производството на промишлени експлозиви. Според инж. Митков, технологията на утилизация е проста, защото устройството на мините е елементарно. Няма изгаряне на експлозиви, няма замърсяване на околната среда, категоричен бе той по повод обвинения, отправени към фирмата от страна на НД Екогласност.

Фирмата е глобявана многократно за лоши условия на труд. В един от последните актове се твърди, че има опасност от взрив и то непосредствена.

„Незаземяването на машините би могло да доведе евентуално да експлозия и да застраши живота и здравето , както на боравещите с конкретните съоръжения, така и на други работници и служители”, пише в акта.

Един от собствениците на фирмата – Валери Митков става през 2013 г. Велик Майстор на българските масони. Той е професор в Минно-геоложкия институт и се твърди, че има изключително добри контакти сред представителите на различните политически сили. Той е и сред управителите на Сдружението на взривните инжинери в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4882 |29.08.2014 Седем села се вдигнаха на бунт срещу фирма за добив на варовик . 9| 6551 |19.08.2014 ДАМТН: Фирмата, поддържала асансьора-убиец, има 11 акта за нередности . 11| 5220 |30.07.2014 Фирма търси "майстор" на оргазми . 6| 4800 |23.07.2014 Простреляният в „Люлин” бил собственик на погребална агенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads