Реклама / Ads
0| 2226 |25.07.2024 НОВИНИ

Мини от Втората световна война близо до пожара. Каква е ситуацията по българо-гръцката граница?

.
Пожарът на българо-гръцката граница е овладян, а обстановката в района е относително спокойна. Късно снощи огънят премина в наша територия.
 

По данни на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ през изминалата нощ на място са дежурили три противопожарни автомобила и над 30 служители от регионалната дирекция за пожарна безопасност в Благоевград.





По-късно днес предстои наблюдение с дрон, за да се установи има ли активни фронтове на пожара в посока към българска територия, предаде bTV.

 

И днес отново акцентът беше върху безопасността на всички, които са на границата ни. В този район не е възможно да се гаси по земя, заради военните мини в района, останали от времето, когато там е била старата отбранителна линия „Метаксас“. Линията „Метаксас“ е верига от укрепления, построени по продължение на гръцко-българската граница и замислени като защита на Гърция в случай на българско нападение по време на Втората световна война. 

 

Тодор стопанисва старата гранична застава в подножието на Славянка, която вече е превърната в хижа. Той познава района на планината и историята за Гражданската война в Гърция, когато се предполага, че мините са заложени в земята.

 

„По правило, минните полета трябва да се обозначат, да се знаят къде са и след това да се разминират. Тези мини са разхвърляни из цялата планина Али ботуш, само че в гръцка територия, не в наша“, обяснява хижарят Тодор Балтаджиев.

 

Мините остават предизвикателство за пожарникарите и за военните, които дежурят в района на огнището.

 

„Проблемът с минираната зона се оказа голям, защото нямаме никакви предоставени карти.

 
Противопехотните мини са бакелитови и не могат да бъдат засечени от метал детектори. Не е лесно разминирането, а силно пресеченият терен допълнително затруднява разминирането“, обяснява майор Борислав Войнов, от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване в Благоевград.





Докато бере чай в планината, преди двайсетина години, Тодор сам се натъкнал на мини. Видял на поляната четири противотанкови мини. Предполага, че в района има и противопехотни мини. 

 

„Те не се толкова много, но ги има. Не само това, те са ерозирали от времето и са много опасни“, категоричен е хижарят Тодор Балтаджиев.

 

Според него на българска територия мини няма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5562 |25.07.2024 Часове наред взривове в склад за фойерверки край Елин Пелин. Какво се случи? /обзор/ . 7| 2252 |25.07.2024 Главчев обясни за смяната на областните управители на Кърджали и Смолян . 22| 3139 |25.07.2024 Заповедите на войната: обръщение към всички народи, за които войната предстои . 7| 3655 |25.07.2024 Експерт шокиран: След август ще има масови фалити в туристическия бранш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads