Реклама / Ads
3| 5141 |19.06.2018 НОВИНИ

От взрива в Горни Лом загинаха 15 души, а съдът постанови: Няма виновни

.
Оправдаха и четиримата обвиняеми по делото за взрива във фабрика „Миджур” – Горни Лом.
 

Съдът се произнесе близо 3 години и половина след трагедията, при която загинаха 15 души.

 

Обвинения бяха повдигнати срещу собственика на завода Валери Митков, срещу бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, срещу бившия началник на отдел „Контрол на общоопасните средства” в МВР Божидар Василев и срещу Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство.

 

Алчност, корупция, чувство за недосегаемост и безогледна експлоатация на гладни хора, това са някои от причините за адския взрив, почернил селото на 1 октомври 2014 г. Те не фигурират в обвинителния акт.

 

Митков е обвинен от прокуратурата за няколко престъпления. Като проектант на цеха, той е нарушил съответните изисквания, поради което е причинена смъртта на 15 служители във фирмата. Повдигнато му е обвинение и за причинени средни телесни повреди на две служителки, които при взрива са ударени от бетонни парчета. Той е обвинен и за документ с невярно съдържание.

 

Какво се крие обаче зад сухите изречения в обвинителния акт?

Адският взрив избухва точно в в 16,57 ч. на 1 октомври 2014 г. Той буквално изпарява цех C на завод „Миджур“ заедно с 12 работници, сина на Митков-Емил, директорът на предприятието Валери Цокин и шефът на цех „Утилизация“.

 

Докато пожарникари и полицаи се опитват да стигнат до мястото на взрива в търсене на оцелели, Митков пристига в завода. Разпитва подчинените си кой е бил на работа във фаталния цех.

 

Става ясно, че часове преди експлозията заедно със сина му и Цокин там е бил някакъв професор по взривно дело.

 

После се изяснява, че Митков-младши, директорът и „професорът“ са привили експертименти с тротил от противопехотните мини в специална мелница за обработка на взривното вещество.

 

Целта е била да се произвеждат пресовки взрив за минната промишленост, с по-малко тротил, но на по-висока цена. Независимо от мерките за безопасност на работниците там.

 

Валери Митков твърди, че всичко около утилизацията на гръцки противопехотни мини в завода му е било изрядно. Имал разрешетелно и всичко останало. След експлозията обаче се разбира, че няколкото проверки на държавни органи като Инспекцията по труда, областната полицейска дирекция във Видин и ДАНС са открили много нарушения във фабриката, дали са конкретните предписания те да бъдат остранени, но никой не ги е спазил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4866 |12.06.2018 10 души загинаха в река Волга при сблъсък между катамаран и баржа . 1| 4402 |12.06.2018 Прокуратурата: Има нови нарушения от фирма ”Видекс” в Горни Лом . 0| 4966 |27.05.2018 Трима българи загинаха в Испания, след като влак удари колата им . 2| 5001 |03.05.2018 Руски изтребител се разби над Сирия, пилотите загинаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads