Реклама / Ads
4| 2514 |30.11.2023 НОВИНИ

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват разрешенията за прелитане и кацане на руски самолети

.
Източник: БГНЕС
Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни от Общността разрешенията за прелитане и кацане, които издават на руски самолети по изключение.
 

Това заяви говорител на ЕК в отговор на въпрос, свързан с полета на руския външен министър Сергей Лавров до Скопие за участие в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

 

В сила е забрана за навлизането на руски самолети във въздушното пространство на ЕС. Предвиждат се много малко възможности за изключение, поясни той. Държавите от ЕС могат да приложат изключение, без да бъдат длъжни в такива случаи да съгласуват решението с ЕК. Държавите имат задължение да съобщят на комисията и на останалите страни в ЕС за случаите, когато разрешават прелитане и кацане на руски самолет, добави говорителят.

 

Той посъветва журналистите да потърсят гръцките власти, ако искат да разберат защо Гърция е пропуснала самолета на Лавров, след като на борда е била и неговата санкционирана говорителка Мария Захарова.

 

Днес стана ясно, че самолетът на руския външен министър Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за Скопие.

 

Русия от своя страна критикува решението на България да откаже да отвори въздушното си пространство за самолет, на борда на който е бил говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 

"Тук не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант в силовите структури на България", написа Захарова в Телеграм.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече позицията на България "абсурдна и глупава".

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, която е под санкциите на Европейския съюз, каза, че нейното присъствие на борда на самолета е причината, посочена от външното министерство на България да откаже достъп до въздушното пространство.

 

"Злонамерената глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официални власти забраниха не самолет, а човек в този самолет".

 

Захарова предположи, че Русия може да приложи подобни забрани за прелитане на "хиляди служители на НАТО" и обвини България в създаването на "опасен прецедент".

 

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени към хилядите служители на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци в отговор? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? Ние, между другото, вече сме в Скопие", добави Захарова.

 

Украйна, Естония, Латвия и Литва обявиха бойкот на срещата в Скопие в знак на протест срещу присъствието на руската делегация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2486 |30.11.2023 Започва Коледен шанс от WINBET с награди за общо милион лева . 20| 3182 |30.11.2023 Путин призова рускините да раждат по „осем или повече“ деца, защото от Русия избягали близо милион . 3| 2754 |30.11.2023 Даяджиите ще събират глоби с ПОС терминали. Плащаш на място - 20% отстъпка . 8| 5475 |30.11.2023 След оттеглянето на Борис Бонев, Столичният общински съвет пак не избра председател /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads