Реклама / Ads
6| 5974 |28.06.2011 НОВИНИ

БГ държавни служители замесени в трафика на хора

.
България остава в групата на страните, които не покриват и минималните стандарти за борба срещу търговията с хора. Това показва данните от последния доклад на американския Държавен департамент за трафика на хора, цитирани от "Дойче веле".
 

Според изнесената в него информация в света има 27 милиона жертви на трафик на хора, които са подлагани на сексуална и трудова експлоатация и които живеят в условията на модерно робство.

Правителството на България, въпреки че полага значителни усилия в тази посока, не се съобразява напълно с минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора,се казва в доклада на Държавния департамент.

На базата на направената оценка на усилията на правителствата на 184 държави за борба с този трафик, са дефинирани три категории държави. 30 от тях покриват напълно минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора и съответно са в първата категория. Най-голяма е втората категория - страни, които не се съобразяват напълно с минималните стандарти. България попада в тази категория и никога не я е напускала. България изостава с усилията си след повечето страни от Европейския съюз, които се класират в първа категория. Третата категория са най-тежките случаи - държави, които не само не се борят, но дори подпомагат трафика.

Факт е, че вече в няколко поредни издания на доклада България не е отбелязала никакъв съществен напредък въпреки увеличените си усилия в няколко сфери - създаването на национален механизъм за насочване на жертвите на трафик на хора, увеличаване на финансирането за деца, жертви на трафик, усилие да се избягва преследване на жертвите на трафик.

В миналогодишния доклад България беше критикувана, че в съда попадат жертви на трафика, а не самите трафиканти. Един голям проблем, отбелязан в американския доклад, е продължаващата замесеност на държавни служители в трафика на хора.

Правителството на България не може да покаже сериозни резултати за борбата си с такива служители, се казва в доклада и се посочва, че през 2010 година не е имало никакви нови съдебни процеси или присъди за държавни служители, замесени в трафик.

По принцип от осъдените за трафик на хора в България само 40 процента излежават присъдите си в затвор. Промените в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за участие в трафик на хора, засега не са били от голяма полза. Държавният департамент отделя все по-голямо внимание не на това какви закони съществуват, а как се прилагат, заяви при публикуването на доклада държавният секретар Хилари Клинтън.

"Мярката за успех вече не може да бъде дали една страна е приела съответните закони. Сега трябва да сме сигурни, че тези закони се прилагат", заяви Клинтън.

"Дойче веле" отбелязва, че правителството на България не е стояло със съвсем скръстени ръце. То е провело няколко големи кампании за предотвратяване на трафика на хора, се посочва в доклада. През февруари тази година е бил открит и втори приют за жертви на трафик. Но е трудно да се разбере дали в доклада това се отчита като успех, тъй като е посочено, че бюрократични проблеми не са позволили на съществуващите два приюта да подпомогнат повече от един човек.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4662 |25.05.2011 Обама събира държавници от ЕС във Варшава . 6| 5918 |19.05.2011 Служители на ГДБОП виновни за смъртта на Куцаров . 1| 4405 |18.03.2011 46 присъди на служители от МВР за 2010 . 1| 5200 |10.03.2011 МВР брои 20 млн. лв. на напуснали служители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads