Реклама / Ads
0| 3205 |07.06.2022 НОВИНИ

Държавният департамент: Кремъл предприема „пълна атака срещу свободата на медиите“

.
Източник: БГНЕС
Съединените щати продължават да издават визи на квалифицирани руски журналисти и не са отнели пълномощията на нито един руски журналист, работещ в страната, съобщи Държавният департамент, добавяйки, че Кремъл участва в „пълна атака срещу свободата на медиите“.
 

Коментарите идват след факта, че Русия е предупредила американските новинарски организации, че рискуват да бъдат лишени от акредитацията си и да бъдат изгонени, освен ако отношението към руските журналисти в САЩ не се подобри.

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира пред около дузина журналисти в Москва от различни американски новинарски издания, включително CNN, Асошиейтед прес, NBC, Washington Post, ABC и NPR, че освен ако „правата“ на руските медии в САЩ не са „възстановени“, „същите мерки ще ви засегнат“.  

 

В отговор на коментарите, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Кремъл продължава да застъпва „фалшива еквивалентност" между свободите на печата в САЩ и медийния пейзаж в Русия - където независимото и точно отразяване на войната в Украйна е криминализирано и журналисти, които излъчват „фалшива информация", са изправени пред строги присъди.

 

„Руското правителство фундаментално и умишлено пренебрегва какво означава да има свободна преса, както се вижда от блокирането или забрана на почти всяка независима руски медия, която се стреми да информира в своята страна, заплашвайки професионални журналисти, които просто се опитват да си вършат работата... (...)", заяви Прайс пред репортери.

 

„Правителството на САЩ продължава да се ангажира с руските медии, защото вярваме, че е жизненоважно за хората на Русия да имат достъп до информация", допълни той.


Прайс отбеляза, че САЩ са санкционирали няколко руски медии, включително Russia 1, Channel One и NTV, тъй като те са „пряко или косвено държавни и контролирани от държавата медии в Русия и приходите, от които подкрепят войната на президента Путин“.  

 

На срещата с журналисти в понеделник Захарова твърдеше, че руските репортери са изправени пред проблеми в САЩ, вариращи от подновяване на визи до акредитация, блокирани банкови сметки и предполагаем тормоз от американските специални служби. Тя заяви пред представители на американските медии, че ако властите не предприемат действия, тогава чуждестранните журналистите ще трябва да напуснат Русия:

 

„Ако това е тяхното (правителството на САЩ) окончателно решение, тогава, ще трябва да си опаковате багажа и да се приберете у дома. Ще ви блокираме всички тук, ще ви отнем визите и така нататък“.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13611 |07.06.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Кремъл нарочно разигра сюжета със самолета на Лавров . 0| 3315 |07.06.2022 Държавният департамент: Решението на България да не пусне самолета на Лавров е независимо . 0| 3621 |02.06.2022 Кремъл заплаши ЕС: Шестият пакет санкции ще има саморазрушителен ефект за Съюза . 0| 3157 |01.06.2022 Кремъл: Военната помощ за Украйна повишава риска от конфронтация със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads