Реклама / Ads
0| 13568 |07.06.2022 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова пред Фрог: Кремъл нарочно разигра сюжета със самолета на Лавров

.
Случаят с отклонения самолет на Сергей Лавлов цели да създаде сюжет. Това е проба на устойчивостта на едни държави, които поначало могат да бъдат колебливи в определени ситуации. Напълно съзнателно е. Целта е да се възбуди общественото мнение вътре в страната. Ясно е, че много активно се работи върху една част от населението, която било поради сантименталност, било поради зависимости или негативна нагласа към Запада като цяло, е склонна да оправдава всички действия на Кремъл, включително касапницата, която провежда в друга суверенна държава. Това играе силно на местна почва.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз дипломатът Елена Поптодорова.


Ето и цялото интервю: 

Госпожо Поптодорова, очаквахте ли подобен развой предвид планираната в Сърбия визита на руския външен министър Сергей Лавров? Предизвестено ли бе това отклоняване на самолета и връщането му обратно в Москва? 


Разбира се. Това бе ясно решение на държавите. Самият Лавров го е знаел и тук няма никаква изненада. Всичко е подредено така, че да се създаде сюжет и това се случи. 

Тоест Русия умишлено го е направила? 


О, да. Това е проба на устойчивостта на едни държави, които поначало могат да бъдат колебливи в определени ситуации. Напълно съзнателно е. Защо не е поискал да премине през въздушното пространство над Румъния, където полетът е много по-кратък? 

В този смисъл - ние какъв сигнал изпратихме на Москва? 


Слава Богу правилният - че България е там, където е, и няма изгледи за смяна на геополитическото състояние и статут. 

 

Какво може да означава това? Ето - вчера шефът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин заплаши “страхливите българи” и заговори за балистична ракета “Сармат“.


Оставете Рогозин. Като активен политик в минали години той никога не е имал различно поведение. Това не бива нито да изненадва, нито да притеснява - направи публикация в Twitter, изчетохме я, ще дойде утрешния ден и ще я забравим. Не бива да се драматизира или надценява смисълът на заплахата. Това е ниско качество. 

Да, но имаше реакция и от руското посолство у нас вчера. 

 

Естествено. Това също не бива да изненадва. Това не е първата реакция и няма да е последната от страна на руското посолство.

 

Какво тогава можем да очакваме? 


Нищо. Нищо няма да се случи освен това, което е станало отдавна - че сме в списъка с неприятелските държави, заедно с всички останали. 

Но ако няма какво повече да се случи, защо й беше нужно на Русия да разиграе този сценарий? Каква е била целта? 


Целта е да се възбуди общественото мнение вътре в страната. Ясно е, че много активно се работи върху една част от населението, която било поради сантименталност, било поради зависимости или негативна нагласа към Запада като цяло, е склонна да оправдава всички действия на Кремъл, включително касапницата, която провежда в друга суверенна държава. Това играе силно на местна почва. 

Правилно ли ви разбирам - Лавров и Кремъл като цяло искат да дадат хляб на русофилите у нас? 


Разбира се. Даже това е ограничено казано. В рамките на тази група, която наричаме с общото понятие “русофили”, има различни хора - има такива, които са абсолютно слепи за всякакви аргументи и агресивно защитават руските интереси, но има и такива, които интелектуално са привързани към Русия. За такива като тях това е подгряване на настроенията срещу Запада, ЕС, НАТО, правителството. Това е стрелба на широк полигон. 

Ако излезем от войната в Украйна, това може ли да бъде вкарано в контекста на дебатите за приемането на еврото и опитите за организиране на референдум от страна на близки до Кремъл формации като “Възраждане” и новия проект на Стефан Янев “Български възход”? 


Много отдавна говорим всички, че това е формално война срещу Украйна и в Украйна. По същество това е война срещу демократичния свят. Казано е многократно. През Украйна целта е да се отслабят ЕС и НАТО, да се обезсили едно силно влияние на демократичното виждане за живота. Целта е много по-голяма - тя е геополитическа, но е и цивилизационна. Два много различни свята сме. Демократичният и свободен свят, към който слава Богу принадлежим и ние, и този на Русия са много различни и тотално несъвместими. Доказано е в една много дълга история на отношенията на Русия със Запада. Русия е враждебна, недоверчива и неразбираща отсрещния свят. 

Вчера се случи и нещо друго, след като България не допусна самолета на Лавров във въздушното си пространство - украинският посланик у нас Виталий Москаленко отправи ново искане София да изпрати оръжия на Украйна. Може ли да се търси връзка и използва ли Москаленко възможността, след като и Вие посочихте, че България е показала, че стои на “правилната страна”? 


В никакъв случай. По време съвпадат, но истината е, че и войната в Украйна е в нова фаза - тя е почти позиционна. Стреля се методично, редовно, без изгледи за явна победа и завършек. Това означава, че много повече ресурс ще гълтат следващите месеци. Така или иначе ще има все по-голяма нужда не само от човешки ресурс, който за Русия е по-голям проблем, но и от оръжия. Това искане е продиктувано от обстановката.


Истината е, че Народното събрание прие решение, определяйки какво ще извърши, но няма забрана за оказване на военна помощ. Нещо повече - спомняте си дебатите и беше обсъждан вариант да бъде изрично записана “военна помощ”, не само “военно-техническа помощ”. Дебатът върви от много време насам и няма да спре, дори да имаме еднозначното “Не” от страна на Корнелия Нинова. Ясно е, че няма какво да се случва много. Вероятно и посланик Москаленко го разбира, но и той трябва да си свърши работата - той трябва да помага на страната си по всякакъв възможен начин в едно абсолютно екстремно време. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11152 |07.06.2022 Владимир Маринов пред Фрог: БАБХ назначават хамали на ”Кап. Андрево” на двойно по-висока заплата от тази на инспекторите . 0| 13038 |02.06.2022 Пламен Абровски пред Фрог за ГКПП ”Кап. Андреево”: Ако някой не разбира какво работи и заблуждава премиера, е много жалко . 0| 7576 |31.05.2022 Евгений Дайнов пред Фрог: Ако й е писнало на Калина Константинова, да си намери друга работа . 0| 7041 |31.05.2022 Стела Николова пред Фрог: Украинците не са неодушевени предмети, които да натоварим на влака. Просто трябваше да им обясним

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads