Реклама / Ads
10| 4821 |15.07.2014 НОВИНИ

Л. Дацов: Кризата в КТБ е чисто политическа

.
Кризата с КТБ не е икономическа, а чисто политическа. Тя не може да се реши с икономически, а само с политически инструменти.Това заяви икономистът категоричен е иикономистът Любомир Дацов.
 

Трябва да зададем на одиторите въпроса дали са били коректни, подписвайки балансите на КТБ, и ако не са, каква отговорност ще поемат в момента? Те са хората, които слагат печата върху баланса на тази банка, затова сега е нужен допълнителен одит, който да установи истинското състояние на банката, допълни икономистът.

Дацов заяви несъгласие с въпроса за рекапитализацията на Креди Агрикол в ефира на ТВ7. Тази схема означава всички ние да плащаме през данъците си. Държвата трябва да изпълни задълженият си и да гарантира влоговете до 100 хил. лева. Според мен е редно да се приложи кипърската схема - вложителите станаха собственици на банката чрез редукция на депозитите. Това е разумно за вложителите с депозит над 100 хил. лв. евро.

Това е разумно поради някои политически причини, защото въпросите около КТБ продължават, т.е. съмненията за разни пари на разни хора в банката. Добре би било тези хора да платят някаква цена, доколкото основният проблем с банката е нейната политическа обвързаност с всички управляващи, заяви Дацов.

В България има прекалено много банки. Рискът можеше да бъде разпределен. Логичното беше акционерите да спасят банката, от тях трябваше да бъде поискано да капитализират банката, допълни Дацов.

Основно правило във финансите е управлението на риска, т.е. по-висока доходност - по-висок риск. Ако си по-лаком, трябва да поемеш този риск, поемане на риска не може да означава прехвърлянето му на другите хора. В нормалната практика това ерозира системата, разрушава я. В случая това не трябва да бъде допуснато. В този случай няма нищо специално, което да налага специално законодателство, отбеляза Дацов.

Необходим е малко по-сериозен одит. В банката няма липси за 3,5 милиарда. В един малко по-дълъг срок, липсващите части може да бъдат засечени индиректно, защото банковите документи се регистрират в поне четири или пет регистъра. Това не става до десет дни, но в рамките на законовия срок - до шест месеца, е осъществимо, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4962 |14.07.2014 Радан Кънев: РБ е против специален закон за кризата в КТБ . 36| 5245 |24.06.2014 Любомир Дацов: БНБ си върши добре работата . 44| 6387 |20.06.2014 Половин денонощие кризата в страната е на самотек ! . 81| 8606 |12.06.2014 Местан, много рязък: Цинично, нечистоплътно е да се иска задължителен вот заради по-висока представителност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads