Реклама / Ads
0| 2828 |21.12.2022 НОВИНИ

Дацов: При разговорите за минималната работна заплата впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността

.
Любомир Дацов
При разговорите за минималната работна заплата впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността. Това каза по NOVA NEWS бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Той обясни, че е прочел директивата за минималната работна заплата. „Нищо от това, което говорят синдикатите и левите политици, а десните не ги коригират, не е вярно. Тази директива не изисква въвеждане процент. Тя е пожелателна. Основното е договарянето – договорното начало за определяне на МРЗ.

 

Самият модел на избиране, самото споменаване прави много проблеми. Ако се фиксира така МРЗ към средната работна заплата е вредно от икономическа гледна точка, защото подкрепя инфлацията. Има автокорелация – статистически не се случва. МРЗ е част от средната работна заплата”, обясни Дацов.

 

Той бе категоричен, че работната заплата е доход за свършена работа, а не е въпрос на социална политика.

Според него, ако се изпълни искането за неизчислено повишение на минималната работна заплата, това е безкрайно неразумно като механизъм. „Ако това се случи извън София и 2-3 града, МРЗ може да се изравни със средната заплата. Заради политически флиртове правим много проблеми”, категоричен е финансистът.

 

„Работната заплата е цена на труда, а не е измерител ниско или много. Да не би те (БСП) да вадят от джоба си тези пари? С чужда пита помен правят. Този довод остави, че е глупав, той става вреден от един момент нататък”, заяви Дацов.

 

Той акцентира за последвалите разходи, ако се приеме увеличение на минималната работна заплата. „Някои от партиите правят глупости, те се повлякоха в собствения си популизъм и сега усещаме, че отидоха твърде далеч. Важното е, че ако се приеме автоматичен механизъм, много от плащанията в бюджета и съдебните такси, които са свързани с МРЗ, може да се увеличат. В бюджетите на другите държави няма такава връзка”, предупреди Любомир Дацов.

 

Относно намаляването на ДДС за някои стоки и услуги, той заяви: „Направиха ДДС като швейцарско сирене – различните облекчения са като дупки, през които изтича вода. Сега има нужда от вдигане или затягане на данъците, а те освобождават. После ще се чудят защо има висока инфлация в страната. … Следващата година ще наблюдаваме този сблъсък в икономиката или ще платим цената, а тя се нарича инфлация”, допълни Любомир Дацов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2787 |21.12.2022 Експертът Н. Янков: При увеличение на минималната заплата много хора ще останат без работа . 2| 2844 |20.12.2022 Нинова удря и врагове и партньори: По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ПП и БВ, увеличение на минималната работна заплата от 2023 г. няма да има . 1| 2737 |20.12.2022 Важно решение в НС: Приеха промени за размера на минималната работна заплата . 2| 2698 |19.12.2022 ПП предлагат минималната заплата да е 868 лева от догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads