Реклама / Ads
5| 3157 |11.06.2019

ДАЗД се самосезира за изнесените данни за младежа от Пловдив

.
ДАЗД се е самосезирала заради медийното отразяване от интернет медия на случая на дете, въвлечено в дейности неблагоприятни за неговото развитие, свързани с радикализация. Това съобщават от пресцентъра на агенцията.

„Предвид правомощията на председателя на Държавната агенция за закрила на детето да координира и осъществява контрол по спазване правата на детето, незабавно са уведомени Дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив за предприемане на координирани междуинституционални действия, така че да се окаже подкрепа на непълнолетния и неговото семейство, без да се възпрепятства провеждането на досъдебното производство. Изпратено е писмо и до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация с оглед гарантиране правата и интересите на детето и оказване на необходимата подкрепа на семейството, в т.ч. при наличие на други деца в семейството, също така и за целенасочени превантивни действия по отношение на всички деца, с оглед избягване на други подобни случаи”, се казва в позицията на ДАЗД.

 

„Случаите на деца, които се отразяват и обсъждат широко от медиите изискват предприемане на мерки за закрила на децата от въвличане в дейности, които биха имали негативни последици за тяхното физическо, умствено, нравствено и социално развитие. Поради своята неопитност и стремеж към подражание на възрастните, децата са една уязвима аудитория и затова съществуват международно признати стандарти за тяхната допълнителна защита от неподходящо и/или вредно медийно съдържание. В тази посока са и разработени Критерии за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или социално развитие на децата. Въпреки съществуването на критериите, посочени по-горе, както и на законовите изисквания, също и на разбирането на по-голямата част от журналистическата и медийна общност, че децата са специфична група, която се нуждае от допълнителна защита, често при отразяване на конкретни случаи на деца тези правила се нарушават”, пишат още от Агенцията.

 

В тази връзка от ДАЗД  напомнят, че при оповестяването от медии на прояви деца не следва да се посочват лични данни за тях, включително техните образи, за да не бъдат идентифицирани (особено когато се отнася за случаи на насилие върху деца или конфликтни семейни отношения), поради риска от повторна виктимизация, стигматизация, трудно предвидими негативни последствия в дългосрочен ефект върху развитието на детето и създаване на негативни нагласи по отношение на него, включително при неизяснени обстоятелства, предмет на съдебно разследване. Това в пълна сила е валидно както за децата, които са жертви на насилие или злоупотреба, но също така и за децата, за които се предполага, че са извършили насилие, противообществена проява, престъпление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. КПКОНПИ се самосезира за апартаментите 5| 3987 |22.03.2019 . ДАЗД се самосезира за насилието над ученици 1| 3144 |18.03.2019 . Караянчева: Показателно е самосезирането на прокуратурата по случая ”Ало, Банов съм” 11| 3743 |30.01.2019 . Цацаров се самосезира за ”Ало, Банов съм” на Елена Йончева 5| 3330 |30.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО