Реклама / Ads
13| 5894 |31.07.2013 НОВИНИ

Дебатът за бюджета даде на заден

.
Източник: Булфото
Дебатът около най-важния закон в държавата за бюджета беше изместен от друга гореща тема – тази за ваканциите на депутатите.
 

„Ако толкова много ви се почива и толкова не чувате какво искат хората отвън, това е лош сигнал", коментира Цветомир Михов от ГЕРБ.

„Ще гласувам за лятна ваканция. Никога през живота си не съм ваканцувал, никога не съм бил на почивка - нито на море, нито на планина. Не смятам да го сторя и сега", заяви Хюсеин Хафъзов от ДПС. „Не отричам обаче правото на всички колеги да почиват. През тази ваканция аз ще работя и ще продължавам да посещавам работните места, на които хората са ми гласували доверие", посочи депутатът. „Нито аз съм ходил на море, нито моето семейство, нито моята дъщеря, поради религиозни причини, защото има изключително нелицеприятни гледки на морето", обясни депутатът от ДПС.

"Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес". С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към колегата си от ДПС Хюсеин Хафъзов. „Уважаеми г-н Хафъзов, вие сте теолог, имате склонност към езотериката. Имам колегиален съвет към вас - понякога, дори, когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на рецепиента. Станахме свидетели на кризата на рецепцията, която се прояви като профанизирано отношение към толкова стойностното изказване", заяви Местан.

Позицията на ГЕРБ е да се работи през най-отпускарския месец на годината срещна ожесточената съпротива на мнозинството от БСП и ДПС. Но онова, което взриви залата бе предложението на Десислава Атанасова да се включат отново камерите на БНТ, които бяха изключени след като приключи обсъждането на раздел първи от актуализацията на бюджета.

Според Антон Кутев разправиите в пленарна зала около това да има ли и ако да - колко ваканция за Народното събрание са изключително вредни и затова депутатът ги определи като “духовна вакханалия”. Депутатът заяви, че това което става в момента в залата е абсолютно сриване на и без това малкия рейтинг на Народното събрание.

Той попита ГЕРБ защо унищожават последните остатъци от достойнство в депутатите, след като хората на Бойко Борисов поискаха заседанието и дебатите по повод лятната отпуска на парламента да се предава пряко по БНТ.

Цецка Цачева нарече решението за парламентарната ваканция “недомислица”, тъй като е записано, че депутатите излизат в почивка от 5 август, а в Правилника за работа на Народното събрание е записано, че работата му приключва всяка година на 1 август. Какво ще правим от 1 до 5 август, няма предложение за извънредни заседания, попита Цачева. „Трябва да признаем публично и на глас кога може да се насрочи извънредно заседание на Народното събрание”, заяви Цачева.

Хубаво е да подвиквате от място, но си отворете правилника и четете, каза тя като се обърна към депутатите от мнозинството. Цецка Цачева предложи на 5 август да има извънредно заседание на парламента от 9 часа за обсъждане на промени в Изборния кодекс. „Дайте да покажем, да се обединим, да гласуваме правилата, които очакват от нас хората”, каза Цачева.

Народните представители ще почиват от 5 до 31 август 2013 г. включително. За това гласуваха 179 народни представители, от които 102 бяха „за”, 75 – „против”, а 2 се въздържаха.

Беше отхвърлено предложението на Цецка Цачева на 5 август да има извънредно заседание на Народното събрание с дневен ред – обсъждане на първо четене на промени в Изборния кодекс, внесени от депутатите от ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6487 |31.07.2013 Бойко Борисов и Йордан Цонев се захапаха за бюджета в НС . 17| 5421 |31.07.2013 Димчо Михалевски: В бюджета няма перо „внезапни избори” . 20| 6007 |31.07.2013 ДСБ: С актуализацията на бюджета пазим статуквото . 26| 5829 |31.07.2013 Дора Янкова: Президентът няма да наложи вето на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads