Реклама / Ads
0| 3330 |29.03.2022 НОВИНИ

Започват двудневни преговори за мир. Делегациите на Украйна и Русия вече са в Истанбул

.
Източник: БГНЕС
Делегациите на Украйна и Русия пристигнаха в Истанбул за преговори късно в понеделник, съобщава Анадолската агенция. Руската делегация пристигна първа в Истанбул, а украинската - към 22.00 ч. снощи. Преди разговорите днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне поотделно с представителите на двете страни.
 

Очаква се срещата да започне около 10-10:30 часа местно време в работния офис на президента Ердоган „Долмабахче“ и ще продължат два дни. Преговорите бяха договорени в неделя в телефонен разговор между президентите на Русия и Турция.

 

Турция посредничи за втори път в разговорите от началото на войната. На 10 март в Истанбул разговаряха външните министри на двете държави.

 

Киев съобщи, че основен приоритет е прекратяване на огъня. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е готова да преговаря за неутралитет, ако с това се постигне мир. Неутралитетът обаче трябва да е гарантиран от трети страни и да бъде одобрен чрез референдум от украинците.

 

Руската страна вече не настоява за искането си към Украйна да „денацифира“ страната, съобщи „Файненшъл таймс“.

 

„Москва и Киев обсъждат пауза във военните действия като част от евентуална сделка, която ще включва Украйна да се откаже от стремежа си за членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност и перспективата за присъединяване към Европейския съюз“, казва източник на финансовото издание.

 

Руските сили до голяма степен са спрели настъплението си в няколко части на Украйна, включително около Киев, заяви висш служител на отбраната на САЩ. Украйна съобщи, че си е върнала пълния контрол над  киевското предградие Ирпен.


Според украинското министерство на отбраната обаче Русия не се е отказала от плановете си да обгради столицата. Украинският президент Володимир Зеленски призова световните сили да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат петролно ембарго.

 

Досегашните разговори не доведоха до съществен напредък. Един от важните въпроси е свързан, както каза в неделя Зеленски, с гаранциите за сигурност, които иска да получи Украйна, нейния неутралитет и статут на държава без ядрените оръжия. Украинският президент обвини руския си колега Владимир Путин, че протака и бави преговорите.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна липсата на напредък в досегашните разговори, охлаждайки очакванията за някакъв пробив.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви на сайта си, че Зеленски е дал много ясни указания на делегацията. „Не търгуваме с хора, територии или суверенитет“, каза Кулеба. Според него минималната цел на започващите днес преговори е постигането на трайно спиране на огъня.

 

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че засега пряка среща между Путин и Зеленски, каквато предлага украинският лидер, би била „контрапродуктивна“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3462 |28.03.2022 Лавров за преговорите: Не бих искал да виждам никакви совалки от западните ни колеги . 0| 3313 |27.03.2022 Пак надежда: Нови преговори между Украйна и Русия между 28 и 30 март в Турция . 0| 4074 |26.03.2022 Песков се жегна заради „касапин“: Обидите на Байдън спрямо Путин намаляват възможностите за преговори . 0| 3529 |25.03.2022 Кирил Петков: Завършихме на техническо ниво преговорите с ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads